Barcelona

,

Deze stad heeft alles waar mijn liefje gelukkig van wordt, er zijn dan ook weinig steden waar hij zich zo thuis voelt als hier. Al zeker tien jaar reist hij een of twee keer per jaar af naar de stad waar alles genieten van het leven lijkt te ademen. Hij kent de stad beter dan de meeste steden in Nederland. Dus sinds Freek en ik samen zijn, laat ik me geregeld gewillig door hem de stad door leiden, langs parken, oude stations, mooie pleintjes, maar vooral natuurlijk naar al die verschillende heerlijke restaurants en tapasbarretjes die de belangrijkste reden zijn voor Freeks liefdesrelatie met Barcelona.

Freek: “Je kan hier geweldig eten en drinken, maar ook liefhebbers van kunst, voetbal, cultuur, architectuur én natuur kunnen er hun lol op. Zelf ben ik natuurlijk vooral gecharmeerd van de grote diversiteit aan geweldige horecagelegenheden die deze stad biedt. Van simpele tapas barretjes tot restaurants die bij de top-50 van de wereld horen, je vindt het hier allemaal. Voor mij persoonlijk is El Born nog steeds de fijnste plek om te verblijven als je in deze stad bent. Het toerisme is hier de afgelopen jaren weliswaar behoorlijk uit zijn voegen gebarsten, toch blijft de wijk bijzonder sfeervol en romantisch. De dichtheid van cocktailbarretjes en fijne restaurants hier is ongekend hoog en het bruist er dan ook elke avond. Misschien wel het beste prijs-kwaliteit restaurant dat ik ken, genaamd Bormouth is zeker de moeite waard om te gaan eten. En als je daarna een cocktail wilt drinken, kan je om de hoek bij Crepes Al Born goed terecht.

Wie van winkelen houdt, wordt hier ook heel gelukkig. Het barst er in de smalle straatjes waar deze buurt om bekend staat van de bijzondere boetiekjes. Verder vind je hier prachtige musea, zoals de voormalige markt met opgravingen uit de Romeinse tijd -Centre de Cultura i Memoria-, een ontzettend fijn wellness centrum -Aire de Barcelona- en grenst de wijk aan één van de mooiste parken van de stad -Parc de la Ciutadella. Dit park staat bekend om de, beetje pompeuze, maar zéér indrukwekkende fontein, de dierentuin, en het feit dat de Arc de Triomph er naast staat. Als laatste wil ik mensen aanraden om hier naar Mercat de Santa Caterina te gaan waar je de mooiste producten vindt zonder de drukte van de Mercat de Boqeria, die aan de Ramblas in het centrum gelegen is. Kan je daarna lekker gaan picknicken in het park!

En dan heb je natuurlijk nog Barcelonetta met haar fijne stadsstranden, die deze stad zo compleet maken. Mocht je ook weer goed willen eten als op het strand bent, dan heb je aan de boulevard een aantal fijne plekken. Zo vind je hier het meest iconische visrestaurant van de stad; Salamanca. Al bijna een halve eeuw zit het hier bommetje vol met Spaanse chique families en toeristen. Binnen hangen de muren vol met foto's van bekende internationale filmsterren die er waren en op een drukke dag eten er meer dan duizend mensen. De service is een spektakel en de carabineros (rode diepzeegarnalen) zijn goddelijk. Mocht je toch iets rustigers zoeken, loop dan nog even door richting de haven om bij AGUA op het terras te genieten van een tonijn tartaar, lekkere schelpen en een karaf cava-sangria.

Je hebt natuurlijk nóg meer hele fijne wijkjes in Barcelona, zoals het prachtige en rustige Gracia, dat vroeger een dorp was dat aan de stad grensde; te gek om doorheen te fietsen. Het barst er van de mooie pleintjes en alternatieve winkeltjes. Bovendien vind je er natuurlijk Parc Guell van Gaudi, ‘de architect van de stad’. Maar vergeet ook vooral niet om ’s avond een wandeling te maken door de levendige straatjes van Barri Gòtic waar je mooie kerken en pleinen passeert. Of neem de gondel vanuit de haven naar Sants Montjuïc, waar je het adembenemend mooie fort kan bezoeken dat bovenop deze berg gevestigd is, het uitzicht over de stad en de haven is fantastisch! Als je even goed onderzoek doet, kan je in de zomer af en toe genieten van de openluchttheater film die geprojecteerd wordt op de muren van het fort. Zorg wel dat je op tijd bent want er staan vaak een enorme rij. En als je daar dan toch bent, kan je gelijk gaan eten bij restaurant Martinez. De inrichting is een beetje rauw en Zuid-Amerikaans. Ze serveren hier de lekkerste schaal- en schelpdieren van de bbq, maar als je van vlees of paella houdt, zit je ook goed. Allerlaatst is een bezoek aan Bar Brutal ook nog echt een must. Dit is momenteel één van de hipste wijnbarren van de stad waar je ook nog eens bijzonder goed en betaalbaar kan eten. Het is gelegen in de wijk La Ribera, tussen El Born en het centrum in.

Zoals je leest is het moeilijk kiezen waar je naartoe moet als je in Barcelona bent, iedere keer ontdek ik weer nieuwe fijne plekken en ga ik met tegenzin terug naar huis. Ik kijk dan nu ook alweer uit naar mijn volgende bezoek aan deze fantastische stad waarbij de superlatieven mij tekort schieten. Het enige negatieve dat ik erover zou kunnen zeggen, is dat ik altijd aan vakantie toe ben als ik terugkom omdat ik altijd óveral naartoe moet in die paar dagen dat ik er ben…”

Liefs,

Katja

Deel deze pagina: