Doen in Cartagena!

,
TUI

Cartagena, meer instagrammable wordt het niet. Bam! die verwachting is gelijk maar neergelegd en ik durf het aan. Elk straatje roept ‘fotografeer mij’ met kleurrijke gebouwen, overhangende bougainvilles en prachtige doorkijkjes. Maar je moet echt je camera soms even wegleggen om te genieten van deze levendige Zuid-Amerikaanse stad. Om voluit de sfeer (en de koffie!) te proeven, en te kijken naar de kleurrijke drukkigheid op de pleintjes van de stad.

What to drink?

De Colombianen nemen hun koffie serieus. Heel serieus. En dat proef je, want als je van koffie houdt is het hier extra genieten. Wij deden een koffie workshop en twee gepassioneerde Colombiaanse chicos leerden ons zo veel over koffie, dat het vanaf nu nog beter smaakt. En zo weten we nu dat je verschillende plantages en ondergrond hebt, er verschillende soorten bonen zijn en dan de manier van het bereiden ook nog eens uitmaakt voor de smaak. We kregen diverse soorten koffie, op diverse wijzes bereid en leerden om de verschillende smaaknuances te onderscheiden. Eigenlijk net als bij wijn proeven. Bij nader inzien denk ik dat ik deze twee chicos ook gewoon benoem als koffie-sommelier want dat waren ze. De Starbucks van Colombia kom je overal tegen en heet Juan Valdez. En het is zo veel beter.… geen overpriced, veel te hete koffie met semi dry half latte sojamilk en een streepje caramel, maar gewoon echte koffie! Neem er de tijd voor om lekker te hangen op een terras en een kopje van dit zwarte goud naar binnen te laten glijden.

What to do?

Ben je de stad een dagje zat? dan is het per boot chop chop naar de paradijselijke Rosario eilandjes. Ze liggen er redelijk dicht voor de kust van een half uur tot anderhalf uur varen. Ze zijn er van eenvoudig tot luxe. Aanrader (je komt er toch langs): Pirata island! Eenvoudig, maar net mooi voor een zwemstop, je voelt je er echt Jack Sparrow. Of vaar door naar een van de eilanden die tegelijkertijd ook hotelresort zijn voor een lange luxe lunch. Je kunt ook overnachten op sommige eilanden en je komt er ofwel met een groepsboot of je huurt een speedboat, lekker posh. Wil je in de overtreffende trap, dan kun je er ook met een helikopter heen, maar de tocht over het water is juist zo fijn. Je vaart uit via het modernere deel van Cartagena. Die kustlijn heeft wel wat weg van Miami. je vindt hier vooral woonhuizen en kantoren.

What to see?

De wijk Getsemané is zeer de moeite waard om een middag in rond te struinen. Vroeger een vrij grimmige buurt, waar je maar beter geen wandelingetje kon maken en nu een hele trendy en arty buurt. Van prachtige muurschilderingen tot op straat rappende jongeren. En de Cartageners zitten er in hun huizen met open ramen ook naar het voorbij wandelende publiek te kijken: wie kijkt er eigenlijk naar wie? Je vindt hier ook wat leuke hostals als je een eenvoudiger hotel zoekt

Where to stay?

De stad staat vol met leuke boutique hotels. Van oude huizen met een omgebouwde binnenplaats tot echte binnenpaleizen met zwembad op het dak en zelfs een ‘ceviche-bar’. Say what? Ceviche is een (voor)gerecht wat je overal op de kaart tegenkomt; een schotel van rauwe vis, gemarineerd in citroensap en verschillende toevoegingen. Ze zijn er dol op in Cartagena. Wij sliepen in Allure Chocolat, een klein hotel, prima gelegen in het centrum en dat zwembad (met bar) op het dak is ‘to die for’ na een dag rondstruinen. Bij het ontbijt een koffie ingeschonken krijgen grenst aan kunst hier. Er zijn ook wat grotere hotels, vaak behorend bij een internationale keten. Uit-ste-kend maar ook wat duurder. Bij TUI hebben ze een ruime keus, kijk wat het beste bij jou past.

Where to eat?

Waar niet? Er zijn restaurantjes in overvloed en de kaart is gevarieerd. Probeer in ieder geval eens een ceviche schotel, maar wel in een wat luxer restaurant, want ceviche moet kraak- en kraakvers zijn. Twee leuke tips: Demente aan de Plaza de Trinidad in het centrum. Met een half dak boven je hoofd hoor je alle geluiden van het plein, van een vals zingende kleuter met het kerkkoor tot een gitaarsolo van een lokale held. En natuurlijk het gekwetter van alle Colombianen die met elkaar in gesprek zijn, op straat, biertje erbij. Wil je je ogen uitkijken? ga dan naar Marzola in de Calle del Curato (tegenover Sofitel Santa Clara), ook in het oude centrum. Je ogen worden hier getrakteerd op zulke vol gedecoreerde muren dat je niet weet waar je kijken moet. Heel geschikt voor een avondje steak met frites. Oh en als je geteld hebt hoeveel kroondoppen er precies in de muren en trap verwerkt zijn, dan hoor ik dat graag nog een keer van je. Colombia is zoals zo veel Zuid-Amerikaanse landen echt een land voor carnivoren, maar er is ook al een verrassende variëteit voor vega’s.

Where to party?

Als het licht in de hemel uit gaat, doen ze het aan in de cafés en nachtclubs. Cartagena is geen stad van grote clubs, maar wel van vele leuke salsabars. Begin de avond met een cocktail op een rooftop terras en dans door tot de ochtend in een van de vele gezellige salsabars. Episch centrum van uitgaan is het gezellige plein van Plaza de Trinidad. En daar volg je de stroom van locals en reizigers naar de bars. Van slippers houden ze trouwens niet in die uitgaansgelegenheden, van een beetje je best doen op je uiterlijk voor een uitgaansavond houden ze wel. Geef je over aan het ritme, dans de salsa met Pablo en doe mee in de groepsdans die zo maar ineens opkomt.

Jammer dat het net even te ver vliegen is om er 3 dagen heen te gaan. Je zou me er vaak vinden! Een week is een supertoffe korte vakantie; combineer de stad met een nachtje op een van de Rosario eilanden. Of nog beter, maar nog op m’n bucketlist, maak kennis met Colombia zelf, doe een rondreis en rond ‘m af met chillen in Cartagena.

Petra Kok

Deel deze pagina: