5 tips van collega Anne: met kids de Sloveense Alpen in

,

1. Zorg voor ‘digitaal entertainment’ in de auto

De auto als een tetris puzzel ingepakt. Broodjes gesmeerd. Een bak koffie achter de kiezen. Klaar voor vertrek! We zijn de grens bij Oldenzaal nog niet over en de oudste van drie heeft al geen zin meer. Wat een geluk dat ik toch, met gepaste tegenzin, dvd-schermen heb opgehangen. Et voilà, binnen no-time was ze rustig. Twee stops en twaalf uur later checken we in bij ons hotel Spik in Kranjska Gora, aan de rand van Nationaal Park Triglav. We waren zelfs nog op tijd voor het dinerbuffet met livemuziek.

2. Neem een loopfietsje, draagzak en buggy met stevige wielen mee

Het is nog vroeg, de zon komt op over de Alpen en we plannen onze dag. Onze kinderen zijn nog te klein voor alle actieve sporten die je hier kan beoefenen dus besluiten we een heerlijke wandeling te maken. Een optie die niet beter kon uitpakken: we liepen door prachtige dennenbossen, langs helderblauwe meren en klauterden over hangbruggen. Het loopfietsje voor onze oudste dochter was echt een uitkomst. En als je even offroad wilt, is het zeker handig om een goede buggy of draagzak mee te nemen. In Kranjska Gora zelf is genoeg te doen voor jong en oud. Mijn man en oudste dochter leefden zich uit op de rodelbaan, terwijl ik met de jongste in de speeltuin op ze wacht (zelf ben ik namelijk niet zo’n held).

3. Zwemmen!

De volgende dag stond er een 2-uur durende excursie naar Kekec op het programma. Onze kinderen waren helemaal in de ban van het spannende verhaal over Kekec, een dappere schapenherder die in de bergen woont. De excursie brengt je naar de woonplaats van deze Sloveense superheld waar optredens zijn en je schapen en geiten kan voeren en knuffelen. Ook hier is de draagzak je beste vriend, want met de buggy kom je lang niet overal. In de middag hebben we lekker gezwommen. Want kinderen en zwemmen: de perfecte combi! Ons hotel had een fijn binnenzwembad met een prachtig panorama op Mount Triglav, de hoogste berg van Slovenië.

4. Na een paar dagen verkassen

Elke dag is er wel iets te doen in Kranjska Gora, maar toch is het leuk om ook een ander deel van Slovenië te zien. Onze volgende bestemming is Mount Rogla. Hier ligt op 1500 meter hoogte ons appartement Natura. We hebben wel halfpension bijgeboekt, want koken op vakantie is geen hobby. Maar wat is het toch fijn om in een appartement te zitten. We proosten op ons ruime balkon en genieten van een prachtige zonsondergang. En wat ziet mijn oog in de verte… de top van Mount Triglav. Uniek!

5. Breng een bezoek aan Terme Zrece

Het leuke van Rogla en omgeving is dat er zoveel plekken zijn waar je leuk kan picknicken en marshmallows kunt roosteren boven een knapperend vuurtje. Elke dag ontdekken we iets nieuws. Het blotevoetenpad, paardrijden, dwergenhuisjes, koeien melken en een legio aan speeltuinen. Een panoramarit in de stoeltjeslift laat ik aan mijn man en oudste dochter over. Ik blijf natuurlijk met hoogtevrees en de jongste dochter achter. Iets wat meer in mijn straatje past is Terme Zrece. Dit grote binnen- en buitenzwembad heeft heerlijk warm thermaal water en ligt aan de voet van Mount Rogla. Een heerlijke plek om te genieten van je welverdiende vakantie!

Deel deze pagina: