Gardameer

,

Hoe kan je nou niet van Italië houden? Mooie en veelzijdige natuur, prachtige gebouwen met een rijke historie, gevoel voor stijl en natuurlijk het waanzinnig lekkere eten. Ik maakte een rondreis door Italië en reed van Milaan naar het Gardameer. Binnen anderhalf uur ga je van het industriële hart van Italië naar de bergen.

Ik wilde een hotel midden in de natuur weg van de drukte. Op tien minuten rijden vanaf Padenghe, een klein dorpje aan het meer, kwamen we aan bij het prachtige hotel, Palazzo Arzaga. Een oud kasteel met eigen kapel, een zwembad en een golfbaan midden in een prachtige omgeving. Je kunt natuurlijk ook wat dichterbij het water gaan zitten. Dan zou Desenzano een goede optie zijn. Er is een station waardoor je ook met de trein naar het Gardameer vanaf andere Italiaanse steden kunt.

In de buurt vind je veel leuke restaurants en bars. En wat ook heel leuk is, Coco beach, een echte beachclub aan het meer. We hebben daar een dagje een bedje gehuurd en lekker van de zon genoten. Er is bediening aan het bedje, een strandje waar je makkelijk het water in kunt lopen en een heerlijke sfeer. Je kunt er ook alleen lunchen of dineren.

Vanaf het Palazzo hebben we de Oost en de Zuid kust van het meer ontdekt. We begonnen in het dromerige stadje Sirmione. Een vestingstadje waar weliswaar veel toeristen komen maar wat absoluut de moeite waard is. Opvallend was het aantal ijssalons in het stadje. Je werd er letterlijk mee doodgegooid, maar goed, het waren wel lekkere ijsjes. Op dit schiereiland, wat echt tot ver in het meer doorloopt, kun je heerlijk lunchen in een van de restaurants aan het water. Als je even verder loopt dan het pleintje bij de poort is het wat minder druk en zitten er, zoals eigenlijk overal in de toeristische gebieden, betere restaurants.

We zijn met de auto langs veel dorpjes en stadjes gereden die aan het water liggen, zoals Salo en Gardone Riviera. Erg charmante dorpjes waar je lekker kunt koffie drinken of goed kunt lunchen. Wat je in Gardone Riviera zeker niet mag vergeten te bezoeken is het Grand hotel. Een statig hotel aan het water met een prachtig uitzicht.

Desenzano was wel een stadje waar we vaker terug kwamen. Ook hier geldt dat je beter kunt afwijken van de toeristische paden, en hoe charmant ook, je hoeft niet in de binnenhaven te gaan eten. Geheel toevallig zijn wij een zijstraatje in gelopen en kwamen bij een heel leuk restaurant, Trattoria Alessi, wat verdeeld was over drie locaties. Je eten kwam van alle kanten, pizza van de overkant, burrata van het ene restaurant en de salade van de traiteur. We zaten aan een groot wijnvat met een wit rood geruit kleedje met een druipkaars. Italiaanser kan het dus niet.

Maar hoe je het Gardameer eigenlijk het beste kunt ontdekken is per boot. Er gaan veel veer boten tussen alle dorpjes en stadjes. Wij kozen voor een eigen boot. Veel boot verhuur bedrijfjes bieden het aan voor €750 per dag. Maar als je even goed zoekt kan het ook voor €140. Exlcusief Dit hebben wij natuurlijk gedaan. Ik raad wel aan om even duidelijk door te nemen met de verhuur hoe je moet aanmeren. Wij zijn zonder uitleg het meer op gegaan en konden niet aanmeren omdat we niet wisten hoe het moest. Domme toerist denk ik dan.

Door een tip van de verhuur kwamen we bij een heel erg leuk restaurant, San Viglio. Iets aan de hoge kant voor wat je krijgt maar door de omgeving zeker de moeite waard. Je gooit je anker voor het restaurant uit en vervolgens wordt je door een bootje van het restaurant opgehaald. Het restaurant is echt op de steiger waardoor je aan de ene kant het meer ziet en de andere kant een heel leuk kasteeltje.

Deel deze pagina: