Pak je moment suprême in de Oost-Kaap

,

De top van de Tafelberg bereiken is zonder twijfel een onvergetelijk moment. Al is het wel een moment dat ná jou nog honderd- duizenden keren wordt herleefd. Doe ons daarom liever een moment suprême, een moment dat niemand meer af kan nemen. Zo beleef je er zelf eentje in de onderbelichte Oost-Kaap.

Pak je moment onder een waterval

Heb je geen vijf dagen de tijd om de volledige Otter Trail − waarschijnlijk Zuid-Afrika’s bekendste wandelroute − van Storms River Mouth naar Nature’s Valley af te leggen, maar wil je wel een gevoel krijgen van hoe de trail eruitziet? Maak dan een korte wandeling van Storms River Mouth naar de waterval, waar je een frisse duik neemt, en loop vervolgens weer terug. De heen- en terugweg nemen dan in totaal maar drie uur in beslag. De Otter Trail, die vernoemd is naar de kaapse otter, voert langs de kust van Nationaal Park Tsitsikamma, over enorme rotsblokken en door schaduwrijk bos.

Heb je nog effe?

Ga dan kajakken, onder de hangbrug door, de Storms River op en tussen de kliffen door. Je kunt kiezen voor een tocht van een uur of eentje van twee uur waarbij je, op het punt waarop je met de kajak om zou keren, overspringt op een lilo, een soort luchtmatras. Rijd zo ver mogelijk door richting het restaurant en het winkeltje van Nationaal Park Tsitsikamma, waar de tocht begint. Je kunt het kajakken prima combineren met de wandeling van drie uur over de Otter Trail tot de waterval en terug. Idealiter ga je kajakken in de ochtend, als de zon op de Storms River schijnt, en ’s middags wandelen. Aan die kant geniet je ’s avonds van een spectaculaire zonsondergang.

Pak je moment in de duinen

De meeste bezoekers aan de Oost-Kaap combineren het binnenland met een safari in het populaire Nationaal Park Addo Elephant. Het 142 vierkante kilometer grote duinkustgebied Alexandria Dunefield, dat officieel een uithoek van Addo is maar nauwelijks wordt bezocht, blijft daardoor een ondergeschoven kindje. En maar goed ook, want zo heb jij het grootste kustduingebied ten zuiden van de Namibwoestijn praktisch voor jezelf. Tussen de tot wel 140 meter hoge duinen bevinden zich struikgewassen die beschutting bieden aan kleine dieren zoals de inheemse duingerbil en het boszwijn. Verder kun je er vervetten (blauwapen) en allerlei vogelsoorten spotten. Bijzonder aan dit park is de ligging aan de Algoabaai, waar dolfijnen en walvissen zich regelmatig vertonen.

Heb je nog effe?

Trek dan twee dagen uit voor de Alexandria Hiking Trail, een tocht (zónder gids) van in totaal 32 kilometer door duinen en bossen en langs de kust. Je draagt je eigen spullen mee en overnacht in een hut onderweg. Het minimum aantal lopers is drie. Doe je het liever rustig aan? Rijd dan over Route 72 naar Alexandria en sla af voor een rondje via Cannon Rocks.

Pak je moment in een wildreservaat

Ja, een nationaal park is doorgaans goedkoper en je hoeft er niet per se een dure overnachting bij te boeken. Toch loont het zich om een duurder wildreservaat te bezoeken in plaats van een nationaal park. Hier mag je immers wél van de paden af. En de rangers weten vaak heel goed waar het wild zich bevindt. Kortom, je wildlife-ervaring wordt er nóg intenser door. Een goed voorbeeld van zo'n reservaat is het malariavrije Amkhala Game Reserve dat dus alleen te boeken is in combinatie met een overnachting in een van de luxueuze lodges. Je kunt er op game drive, bush walk en riviercruise gaan en hebt er de Big Five, cheeta’s, giraffes, zebra’s en diverse antilopen bijna voor jezelf.

Heb je nog effe?

Verleng je reis in de Oost-Kaap dan met een bezoek aan Sibuya Game Reserve. Uniek aan dit malariavrije en dichtbeboste wild- reservaat is zijn ligging aan de Kariega-rivier. Om er te komen stap je in Kenton-on-Sea in een bootje en vaar je elf kilometer land- inwaarts over de meanderende rivier. Je gaat dus van de oceaan naar de bush. In het reservaat kom je de Big Five, giraffes, zebra’s, zeldzame antilopen als de bontebok en oribi, en vierhonderd vogelsoorten tegen. Er zijn twee luxueuze tentenkampen en een kleinschalige lodge waarin je kunt overnachten.

Pak je moment aan de kust

Bij het kustplaatje Port Shepstone draait Route 2 − de autoweg tussen Durban en Kaapstad − ineens ver landinwaarts. Precies in de bocht gaat er een kleine hobbelige zijweg rechtdoor langs de ruige kust. Hier begint de Wild Coast, 350 kilometer aan afgelegen stranden, ruige kliffen en groene heuvels waar kleine Xhosa- dorpjes de enige tekenen van leven zijn. Xhosa-jongens worden er nog ritueel besneden. Na deze pijnlijke ingreep worden ze met witte klei ingesmeerd om zoveel mogelijk vocht vast te houden. De jongens zonderen zich een maand af, waarna ze als echte mannen terugkeren. Sta er je mannetje en leg ter plaatse contact met stamoudsten, bijvoorbeeld in Coffee Bay, om te zien of er een ritueel gaande is. Alléén voor mannen.

Heb je effe?

Een van de hoogtepunten van de Wild Coast is Hole-in-the-Wall, een 260 miljoen jaar oude rots in de riviermonding van de Mpako-rivier, die zijn naam dankt aan een natuurlijke boog. Een van de beste manieren om de Wild Coast en de Mpako-riviermonding te verkennen is te paard. Met de lokale ruiters van Mkulu Kei Horse Trails rijd je een aantal uur tot wel twaalf dagen langs en in rivieren, door uitgestrekte baaien, over ongerepte stranden en langs watervallen die de zee in storten.

Pak je moment in een nationaal park

Nationaal Park Addo Elephant passeerde al even de revue, en terecht. Want dit op twee na grootste nationale park van ZuidAfrika herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Voor de typische begroeiing in het park is een aparte ecoregio in het leven geroepen: het zuurveldstruikgewas. En na een uitbreiding van het oorspronkelijke reservaat, kan ‘Greater Addo’ zelfs als enige park ter wereld pronken met de ‘Big Seven’ − de traditionele Big Five aangevuld met de walvis en witte haai. Dit heeft alles te maken met de insluiting van een zeereservaat in de Algoabaai. Lang verhaal kort: Addo is een van ’s lands compleetste natuur- parken en heeft dus véél meer te bieden dan de grote populatie olifanten die je er gezien de naam mag verwachten. Wij kozen er voor een nachtsafari, een aanrader!

Heb je nog effe?

Wijk dan uit naar de Karoo, een geheel boomloze halfwoestijn die zich uitstrekt over de Noord-, West- én Oost-Kaap. Het leven in deze immense landstreek heeft zich volledig aangepast aan de droge en zware omstandigheden. Verwar de Karoo overigens niet met Nationaal Park Karoo in de West-Kaap, dat er slechts een bescheiden portie van is en zich kenmerkt door het Nuweveld-gebergte en glooiende vlaktes. Een net zo spectaculaire maar minder drukbezochte optie is Nationaal Park Kamdeboo. Het hoogtepunt van dit nationale park, dat het historische stadje Graaff-Reinet vrijwel volledig omsluit, is de Valley of Desolation − vrij vertaald de Vallei der Verlatenheid − in de Oost-Karoo. Voor een uitzicht op de vallei is voor de verandering eens geen lange hike naar de top nodig. Je rijdt er simpelweg over een strak geasfalteerde weg naartoe. Maar dit maakt het uitzicht op de vallei en de tientallen meters hoge rotsen bestaande uit vulkanisch gesteente niet minder spectaculair. Er zijn meerdere uitkijkpunten, die allemaal het mooiste beeld geven in de vroege ochtend en later op de middag. Hiken kan er natuurlijk wél gewoon, zowel langs de kliffen als door de vallei zelf. Vergeet ook je verrekijker niet; er komen ongeveer 250 vogelsoorten voor. Je leest het al: aan één dag in de Oost-Karoo heb je niet voldoende. We raden daarom een of meerdere overnachtingen aan in de sfeervolle Ganora Guestfarm in woestijnstadje Nieu Bethesda (vanaf € 31 p.p., nightsbridge. co.za) of Aa’Qtansisi Guest House in het eerder genoemde Graaff-Reinet (vanaf € 42 p.p., aaqtansisi.co.za). Ook het koloniale stadje Cradock is de moeite van je bezoek méér dan waard.

www.tui.nl/columbus

Deel deze pagina: