Alle redenen waarom je juist nu een ticket naar Kaapstad wil boeken

,
Bartsboekje

Kaapstad? Zuid-Afrika?? We horen het je denken… Maar what about Day Zero dan? Nou, ten eerste is Day Zero (de dag waarop het drinkwater van Kaapstad op zou zijn) afgelast/ tot nader orde opgeschort dankzij een aantal slim en razendsnel ingezette waterbesparende ondernemingen. Ten tweede is er in ‘de media’ (waar het precies vandaan kwam weet niemand) een beeld geschetst dat de zwembaden leeg zouden zijn, dat flesjes water een fortuin kosten en dat je de WC’s niet meer door mag spoelen: niets van waar (ok: if it’s yellow, let it mellow, maar dat is het dan ook wel). En nummer drie, het belangrijkste: het toerisme in Zuid-Afrika verbruikt slecht 3% van al het water (drie procent!), inclusief zwembaden etcetera. In de berekeningen voor Day Zero is ook dat verbruik meegerekend. Daar staat tegenover dat toerisme een van de grootste, al dan niet dé grootste bron van inkomsten is voor Zuid-Afrika. Kortom: met niet gaan vanwege het watertekort bereik je dus precies het tegenovergestelde Mocht dat je nog niet overtuigen om NU een ticket te boeken, dan zouden de volgende adressen dat vast en zeker wel moeten doen (wij hadden hier in elk geval wederom de tijd van ons leven!).

Between Us (& SeaBreeze Fish & Shell)

De jongste restauranthit van Kaapstad moet Between Us zijn. Between Us is namelijk precies dat sympathieke no fuzz restaurant met meer dan uitstekende, verrassende gerechten recht van het land. Smaakvol op iedere manier. Vinden doe je Between Us aan het begin (of aan het eind) van de populaire Breestreet, pal tegenover het iets bekendere en ook hele goede (hoewel iets minder sophisticated, waar allerminst iets mis mee is) SeaBreeze. Bij dat blauwwitte visrestaurant moet je aan het eind van de middag zijn: tussen 17 en 19 uur is het hier happy hour en bestel je de hele goede oesters voor de helft van de prijs. Bovendien heeft SeaBreeze een heerlijk en groot terras.

Oranjezicht City Farm

Ga je voor het eerst naar Kaapstad, en vraag je wat rond, dat krijg je vast en zeker te horen dat je op zaterdag naar de Old Biscuit Mill ‘moet’. Die dag is daar een bio- en vintagemarkt en ja, een paar jaar geleden was het ook een leuke, frisse zaterdagbestemming. Maarrrrr… Zoals dat we vaker gebeurt bij populaire activiteiten is de zaterdagmarkt van de Old Biscuit Mill – in mijn optiek – slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Commercieel en geen Zuid-Afrikaan meer te bekennen. Veel (veel!) leuker, authentieker en bovenal lekkerder is de Oranjezicht City Farm aan de rand van de wijk Waterfront (V&A Waterfront). Hier doen de Kaapstad-enaren tegenwoordig hun weekendboodschappen en proef je de lekkerste gerechten uit het zogeheten vuistje. Vinden doe je de Oranjezicht City Farm pal naast Grand Africa Café & Beach, één van de weinig strandtenten (lees: een tent die daadwerkelijk óp het strand staat) van Kaapstad met een zeer hoog Gordongehalte (veel te bruine blanke mensen met veel te strakke witte kleren. En glitters. Altijd en overal glitters). Leuk als dat je ding is.

First Thursdays

Het concept van First Thursdays in een notendop: de eerste donderdag van de maand gratis kunst bekijken terwijl je door het centrum van Kaapstad wandelt met een drankje in je hand. Het concept – ontstaan in Londen – is bedoeld om kunstgaleries en musea toegankelijker te maken voor het grote publiek. En dat is gelukt, in Londen maar zeker ook in Kaapstad. Alle deelnemende ruimtes zijn openbaar tot ongeveer 9 uur, zonder entree. Een paar galeries op een rijtje: The Cape Gallery (60 Church Street), Gallery MOMO (170 Buitengracht Street), 99 Loop Gallery (99 Loop Street), Eclectica Print Gallery (69 Burg Street). Het lopen van de hele tour, en de plattegrond met de deelnemende locaties, kun je vinden op First-thursdays.co.za. De avond begint ongeveer om 5 uur tot een uurtje of 8-9. Wat je daarna gaat doen? Net als de rest van Kaapstad een speciaal biertje drinken bij een van de kroegjes rondom Breestreet.

Jason’s Bakery

De beste bakker is van Kaapstad is Jason’s Bakery, dat zal iedereen beamen. De leukste en lekkerste boutique bakkerij zit ook weer op Breestreet (net als La Parada, Villa 47, Burger & Lobster en Clarke’s, om maar een paar populaire restaurants te noemen). Bij Jason’s Bakery kun je al om 7 uur ’s ochtends terecht (Kaapstad leeft overdag, niet ’s nachts, en daar beginnen ze al vroeg mee) voor de lekkerste koffie met een vers croissantje. En voor donuts, brownies, toasts en poached eggs. Een tweede Jason’s Bakery vestiging opende nog niet zo lang geleden in Green Point.

Tigers Milk

Parallel aan Breestreet loopt Kloofstreet en samen vormen deze twee straten de hotspotshood van Kaapstad. Voor een gezellige, ongecompliceerde avond en een dito burger of schaal nacho’s mogen we het liefst aanschuiven bij het redelijk nieuwe Tigers Milk. De zaak is groot maar blijft dankzij een keur aan hoekjes en zitjes intiem en gezellig knus. Er is een ruim semi-overdekt terras en er hangt dat fijne backpackers-surfers-sfeertje

Thali & Chef’s Table

Een beetje foodie in Kaapstad zal je naar restaurant Chef’s Table sturen, een onopvallend restaurant in het centrum van de stad. Je schuift er aan aan een van de drie grote ijzeren tafels. Van die tafels die in horecakeukens als aanrecht functioneren. Een beetje kil misschien, maar het idee van Chef’s Table is dat je aanschuift bij de chef. Tussen zijn ingredienten en kookboeken. Die laatste twee staan namelijk rondom de tafels opgesteld in hoge kasten waardoor het restaurant meteen een dijk van een foodie winkel is: zoek je een kruid of een kookboek, dan is de kans groot dat je het hier kunt kopen. Belangrijker is nog wel dat je bijna nergens lekkerder eet. Voor 40 euro per persoon eet je acht tapas-stijl gangen van de dag naar de nukken van de chef. En dat is fantastisch lekker. Mocht je gaan, ga dan op tijd om de rij te vermijden. En anders kun je altijd nog een drankje drinken in de souterrain bar schuin onder het restaurant. Onbekender maar van dezelfde chef en eigenlijk een nog grotere favoriet van mijzelf is restaurant Thali in de wijk Gardens. Hier ook geen menu maar een werkelijk waanzinnige Indiaan menu (ook tapasstijl). Niet te missen (en nog heel betaalbaar ook).

The Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (a.k.a. Zeitz MOCAA)

Enkel en alleen al voor het fenomenale gebouw waarin het Zeitz Mocaa zit móet je naar de wijk Waterfront: je hoeft niet van architectuur te houden om hiervan ondersteboven te zijn. Het museum voor eigentijdse kunst huist in een enorme oude graansilo die aan het water grenst en werd eind vorig jaar geopend. In hetzelfde gebouw zit ook het nieuwe Silo Hotel, volgens velen hét hotel van de stad maar eerlijk gezegd vond ik het allemaal best wel smaakloos – een enorm contrast met de buren dus, het toonbeeld van goede smaak, inside and out. Op het gebied van horeca is er in de buurt niet heel veel te beleven, al zit je op het terras van het Life Grand Café Waterfront heerlijk, uitkijkend over het water. De wijnen zijn goed en ook over de sushi hier schrijven we naar huis (bij dezen). O! En Knysna Oysters in V&A Food Market. Die food hal stelt zelf niet heel veel voor maar deze oesterstand is – volgens ons – de beste van heel Kaapstad (en dat wil wat zeggen!).

Deel deze pagina: