5 x omgeving Kaapstad

,
Bartsboekje

Als er een goed moment is om naar Kaapstad te gaan, dan is het nu wel: het land heeft het toerisme as we speak juist nodig om de waterschaarste te boven te komen. Daarbij komt ook nog eens dat ‘men’ (we noemen geen namen) Bali inmiddels wel gezien heeft (nouja, soort van dan). Anyways, Kaapstad is het nieuwe Bali, mark our words. Ten eerste is het eveneens een surferswalhalla, ten tweede kun je nergens zo eenvoudig onvoorstelbaar goed gezond eten (voor een klein bedrag), wordt Kaapstad overspoeld met eigentijdse adressen en is het er zomer als het bij ons koud en guur is. De natuur is nergens zo prachtig en veelzijdig en er valt in de nabije omgeving van de stad nog zo ontzettend veel te ontdekken – het bij tijd en wijle overbevolkte Bali verbleekt er bij. Tui heeft een heel aantal te gekke Zuid-Afrika reizen uitgestippeld waarvan er een aantal ook langs deze locaties komen, of stippel zelf je ideale route uit. Wij vinden het hier in elk geval geweldig.

Babylonstoren, Paarl

Je hoeft je niet heel lang in de materie vakantie-Kaapstad te verdiepen om te ontdekken dat een bezoek aan Babylonstoren een must is. Maar ik zou een waardeloze tipgeefster zijn als ook ik ‘m hier niet zou benoemen. De oudste boerderij – hij stamt uit 1692 – in de omgeving van Kaapstad is van Nederlandse oorsprong en een aanrader van jewelste. Slechts een klein uurtje rijden vanaf het centrum van de stad en je komt aan bij een witte herenboerderij waar alles, iedere hoek, elk detail, beeldschoon is. Je wandelt er door de tuinen, slaat je budget stuk in de farm shop (producten van de boerderij natuurlijk maar ook geweldige hoeden, zeep, servies, boeken, handdoeken en wijn van eveneens eigen makelarij), schuift er aan voor een fantastische lunch bij Babylon, het prijswinnende restaurant van het oord met voornamelijk vega gerechten, of drink wat in de Greenhouse, een prachtige kas met terras. Logeren kan er overigens ook. Plus: je instagramfeed zal je dankbaar zijn; alles is er even fotogeniek.

Chef’s Warehouse BEAU Constantia, Constantia

Waar Chef’s Warehouse in het centrum van Kaapstad al een dijk van een aanrader is, is gelijknamige restaurant in Constansia zo mogelijk nóg een betere tip. Er is wijn, uiteraard, en er zijn verzichten, maar er is ook het eten waar Chefs Warehouse niet voor niets bekend mee is geworden. Tel daar een dijk van een zonsondergang bij op en je snapt – niet gaan is geen optie. Vooruit reserveren is een must van het restaurant is razend populair. Aanrader: als je een nachtvlucht hebt naar huis (vást), ga dan eerst hier eten en pak na je diner de taxi naar het vliegveld. Een betere afsluiter van je vakantie krijg je niet!

The Barn on 62

Op Route 62, een weg die officieel bij de befaamde Gardenroute hoort, is The Barn on 62 wat ze wel een hidden gem noemen. Dat zit hem zoals zo vaak in de locatie (prachtig verstopt tussen de bomen), de authenticiteit van het adres (een ruige maar verzorgde boerenschuur), het fantastische eten (ik kan me geen lekkerdere burger heugen en dat wil wat zeggen) maar in dit geval zeker ook in de eigenaren van de zaak: lief liever liefst. Met oog voor detail en de beste service in tijden.

Die Strandloper

Voor zo’n 20 euro een tien gangen-verse-vis-menu bereidt door de gezelligste Zuid-Afrikanen. Op het strand met pauzes om te zwemmen. Je bent al weg? Want even, er is meer: bij die tien gangen komt het lekkerste brood, de zoetste aardappelpuree en de vis – rechtstreeks uit de zee – wordt waar je bij staat schoongemaakt en op de braai gelegd. Van verse mosselen tot kreeft; alles komt voorbij. Je kunt de shift van 12 uur ’s middags reserveren of die in de avond. Let wel: de tien gangen nemen ongeveer drie uur in beslag en je moet uiteraard ook nog naar huis (het is ruim een uur rijden vanaf Kaapstad centrum). Ook leuk: je mag je eigen wijn en water meenemen (doen!). Extra tip voor een weekendje weg in deze omgeving: Die Strandloper zit voorbij West Coast National Park waar je het allermooiste strand ‘Kraal Baai’ hebt bij de Langebaan Lagune. Denk Mauritius-stijl witte stranden en helder water. Een van de mooiste plekken om te zwemmen in Zuid-Afrika. Je kunt het eten bij Die Strandloper combineren met een bezoekje aan dit strand en je kunt zelfs overnachten in het safaripark ‘Buffelsfontein’ tegenover West Coast National Park.

Wijnlandhoppen

Dat je bij de term ‘winery’ meteen aan een wijnproeverij denkt, is best logisch. En dat je bij Zuid-Afrika vooral aan Stellenbosch denkt is ook begrijpelijk. Wat je misschien niet wist, is dat de wijnlanden van Zuid-Afrika veel (veel!) verder reiken en dat je bij de wijnlandgoeden vaak meer kunt doen dan alleen wijn proeven. Uitgebreid (of razendsnel) tafelen bijvoorbeeld. Of overnachten. Of picknicken. Of paardrijden. Of op safari. Middenin de natuur (o de panorama-uitzichten) en vaak maar een uurtje rijden vanaf Kaapstads stadshart. Een paar toppers:

Warwick, Stellenbosch – ook hier kun je onmogelijk spijt krijgen. De wijnboerderij zorgt met liefde voor een picknickmand die je op een kleedje op het gras aan het water onder een parasol leeg kunt eten.

Le Petite Ferme, Franschoek – Op deze uber-romantische plek vind je witte huisjes waar je kunt overnachten, lunchen of dineren.

Diemersdal, Durbanville – Naast de bekende wijngebieden zoals Stellenbosch en Franschoek verdient Durbanville een plaats op je Kaapstad to do list. Een van de vele wineries daar is Diemersdal waar je aan enorme witte picknicktafels onder een dak van wijnranken kunt tafelen.

Wegdromen bij de beelden van Zuid-Afrikaanse wineries en voor je vertrek alvast de o zo handige reviews lezen van locals en toeristen? De website winery.co.za brengt vrijwel alle wineries van Zuid-Afrika in kaart en is nog maar nét opgericht door een Nederlandse stel, Sonny & Marcelle, inmiddels Kaapstadse locals.

Deel deze pagina: