Must do’s in Braziliaans Cumbuco

,

Brazilië…… het klinkt zwoel en opwindend. Je hoort de sambamuziek al en je proeft de caipirinha als je het woord over je tong laat rollen. Iedereen heeft er wel een voorstelling bij en het staat zeker in ieders top 5 van ‘bucket-list-bestemmingen’. Gek eigenlijk dat we daar dan niet in hordes heen gaan? Een directe vluchtverbinding voor een redelijke prijs is wel een eerste vereiste. En die zijn schaars…tot nu dan.

TUI en KLM

De KLM is zich bewust van de aantrekkingskracht van Brazilië. Niet alleen voor zakenreizigers, want Rio de Janeiro en Sao Paolo zijn al hits in hun routenetwerk. Ze hebben nu ook een directe vlucht naar Fortaleza ingezet, vanaf mei 2018. Fortaleza en vooral de strandrijke omgeving, zijn meer voor de vakantieganger dan voor de zakenreiziger. Een ‘vakantiesetje’ was snel gevormd door TUI en KLM: vanaf mei 2018 worden topreisjes aangeboden naar het noorden van Brazilië.

What’s happening up north in Brasil?

Nou, a lot is happening! Het is niet zo zeer de stad Fortaleza die een enorme aantrekkingskracht heeft, als wel het strandplaatsje Cumbuco. Waarom is dat? Heb je even; het is het ultieme, relaxte, beslipperde, stranderige, super chill Braziliaanse strandleven in optima forma!

Kitesurfparadijs

Geloof je mij niet? Neem het dan aan van de vele duizenden kitesurfers die hier hun jaarlijkse walhalla vinden. De constante harde wind, relaxte kleinschalige accommodaties, de feestjes hier en daar… en het gezellige restaurant- en baraanbod maken dit the place to be voor kitesurfers. Cumbuco is niet voor niets bij herhaling het toneel van de wereldkampioenschappen kitesurfen. Just saying. En ook al ben je zelf geen kitesurfer, want het is toch best wel een heftige sport, kijken naar kitesurfers verveelt niet snel. Het is geen sport voor jongetjes, maar voor mannen. Echte mannen met spierballen, want het vergt nogal wat om aan zo’n enorme vlieger te hangen en ondertussen gecoördineerd reuzensprongen te maken met de surfboard.

Buggy’s en zandduinen

En wat als je een dagje wat anders wilt dan wind, zee en golven? Dan is daar de scheurpartij met buggy’s in de zandduinen. Echt té leuk voor iedereen. Je hoeft niet met het angstzweet in je handen te sturen, want dat doen geoefende rijders die bij de buggy’s horen. Jij kunt gewoon achterop de buggy zitten, je héél stevig vasthouden aan de stang en luidkeels gillen. Gillen van plezier omdat de wind door je zanderige haren waait, omdat die helling waar je af suist toch wel heel steil blijkt te zijn en omdat je keihard langs de vloedlijn raast met een gevoel van grote vrijheid in je hoofd. Bevrijdend is wat het best beschrijft hoe het voelt.

Op zo’n dagtour wordt die fantastische rit onderbroken door leuke stops. Bijvoorbeeld bij een zandduin waar je vanaf kunt surfen en als je genoeg vaart maakt dan haal je het meer onderaan. Je schudt vervolgens het zand uit je haar en bestelt voor een paar centen een kokosnoot met heerlijk zoet sap om je knarsende tanden te ‘ontzanden’. Een andere stop is bij nog zo’n prachtige zandheuvel, pal aan een rivier. Je kunt daar met een zipline naar de overkant of op een board van een glijbaan van plastic zeil richting meer. Allebei goed voor een luidkeelse gil van angst en genot. De inventieve Brazilianen hebben vervolgens een even simpele als ingenieuze manier om je weer naar boven te hijsen. Ik verklap niets, ga het maar meemaken. En natuurlijk stop je onderweg om af en toe een very instagrammable foto te maken van de oogverblindend mooie omgeving. En als je geen foto maakt kun je genietend even voor je uit staren. Ook wel eens lekker en heel mindfull.

Deel deze pagina: