5 x Costa Blanca

,
Bartsboekje

Valencia is een aanrader voor een stedentrip, zoveel is zeker, maar wist je dat je die stedentrip ook bijzonder goed kan koppelen aan je strandvakantie? En dan heb ik het niet eens over het strand van Valencia zelf: een uur rijden langs de kust naar het zuiden en je komt in een gebied dat ik persoonlijk de mooiste en fijnste hoek van Spanje vind: de Costa Blanca. ’s Avonds slenteren door het heerlijke stadje Altea, overdag op het strand van Calpe, in de middag lunchen in Benissa of Moraira… Alles op een steenworp van elkaar en verbonden door prachtig onderhouden, ruig Spaans landschap.

Calpe

Een splinternieuw (Tui) hotel aan de kunst van Calpe met kamers die uitkijken op de Ifach, de iconische rots in de zee voor de kust Twee stappen de deur uit en je staat op het witte zand, drie stappen en je bent bij je auto om naar een van de andere vakantie-adressen in dit gebied te rijden. De lobby is knap, groot en fris, de kamers zijn van datzelfde soort. Een heerlijke uitvalsbasis. Lunchen in Calpe doen we het liefst bij El Chiringuito, een van de bistro-stijl zaken vlakbij het hotel. Vriendelijke bediening en een absoluut heerlijke verdejo als huiswijn. Om daarna de lunch af te toppen bij de kleine échte chiringuito op het strand, Euphoria. Een chiringuito is namelijk een authentieke Spaanse strandhut. Een tijdelijk barretje op het zand. Veel meer dan een houten vlonder omringt door (strand)stoelen is het vaak niet, en daarom des te leuk.

Muralla Roja

Instagram-galore to the max! Op naar Murella Roja ofwel de Roze Muur. Wie foto’s van dit waanzinnige project van architect Ricardo Bofill ziet, verwacht een onbereikbaar oord ergens in Californie, in de buurt van Miami anders, of Mexico misschien. Niets is minder waar: dit roze-blauwe architectische hoogstandje, en meest fotogenieke adres van de wijde omgeving, staat gewoon aan de rand van Calpe, nog geen vijftien minuten rijden vanaf Gran Hotel Son Y Mar. Ronddwalen langs de muren, een trap beklimmen én natuurlijk een fotosessie voor Instagram-faam is een heerlijke afwisseling op je stranddagen.

La Siesta, Xàbia

Een knoeperd van een favoriet is deze uit de kluiten gewassen chiringuito. Witte weelde op het gezellige kiezelstrand van het eveneens donders gezellige Xàbia. Bruisen doet het hier, en La Siesta is het stralende middelpunt. Een beetje alsof je op Ibiza zit: iets meer ‘posh’ dan je van het gebeid gewend bent, en dat is soms alleen maar leuk. Hangen kan en mag hier de hele dag, al is het er aan het eind van de dag, rond cocktailuur, het leukst. Bikini vergeten? In het winkeltje koop je de leukste.

Bar La Cabana Moraira

Eigenlijk hebben we het hier over een drie-eenheid aan een van de leukste stukjes van de Costa Blanca waarvan Bar La Cabana, gerund door Belgische eigenaren, pas net open is. De knappe cabana kijkt uit over de zee, en over een andere o zo leuke: Algas Andrago. Die laatste kreeg eveneens een opfrisbeurt en is perfect voor de hele dag terwijl je bij Bar La Cabana vanaf het middaguur terecht kunt voor cocktails en de betere bites.

Altea

Wat je ook doet, sla in geen geval Altea over. Parkeer aan zo hoog mogelijk, in de buurt van de te leuke wijnbar L’Aldeana (tip!) en wandel door het straatje met de leukste winkels van de omgeving (linnen jurkjes! Rieten tasjes (waar je een Nederland en op Bali een fortuin voor betaald)! Aardewerk! Hoeden!) tot je aankomt bij de kerk. Om de kerk heen naar links en je komt aan bij het leukste plein van de stad: wij aten eerlijk bij La Farándula maar ach, eigenlijk maakt het niet ontzettend veel uit. Het plein met zijn olijfbomen oogt zelf dusdanig smakelijk dat alles net zo smaakt. Voor een snelle hap mag je met een gerust hart aanschuiven bij Eco Burgers en Bar, mama Rosa is een aanrader en voor een borrel zit je op de trappen bij AlteArte helemaal goed.

Oceana Beach Club

Zoals gezegd vind ik deze Spaanse hoek meer dan leuk en vertoeven we er regelmatig. Het is dan ook kiezen tussen de leuke adressen maar dan toch… De Oceana Beach Club, voor fancy borrelen met zicht op de Ifach (zodat je weer rollend je bed in kunt).

Deel deze pagina: