Met TUI Sports naar Londen

,

Zondag 22 april loop ik mijn vijfde marathon. Het wordt mijn derde marathon in het buitenland en ook mijn derde marathon met TUI Sports. Ik liep in september 2017 al de marathon van Berlijn. Precies zes weken later mocht ik ook nog deelnemen aan de marathon van New York, wat voor mij echt een droom was. Nu staat de marathon van Londen voor de deur. Hoe heb ik me voorbereid? En waarom loop ik eigenlijk zo graag een marathon in het buitenland?

Tijdens de Virgin Money London Marathon zou ik heel graag mijn PR willen aanscherpen. Daarvoor moest er dus behoorlijk getraind worden. Om sneller te worden heb ik me afgelopen december ingeschreven bij een atletiekvereniging, waar ik ook mijn trainingsschema heb gevolgd. Door intervaltrainingen op de baan en gezamenlijke duurlopen is het trainen voor de marathon me deze keer goed afgegaan. Maar als ik iets geleerd heb van het trainen voor een marathon, is dat de voorbereiding nooit perfect is. De ene keer word je ziek, een andere keer krijg je pijntjes of een blessure, maar het kan ook zijn dat geplande vakanties of drukke werkweken je trainingen behoorlijk kunnen beïnvloeden. Voor deze vijfde marathon heb ik weer ervaren dat je goed naar je lijf moet luisteren. Zo heb ik een korte tijd last gehad van een runner’s knee, waardoor ik even letterlijk uit de running was. Door meteen goede oefeningen op te pakken en mijn foamroller veel te gebruiken, herstelde het gelukkig snel.

Verder is het goed om in voorbereiding op een marathon nog wat trainingswedstrijdjes te lopen. Zo mocht ik met het team van TUI Sports de halve marathon lopen tijdens de Zandvoort Circuit Run eind maart. Het is altijd fijn om je benen even flink te testen in aanloop naar een marathon!

De voorbereiding op zo’n marathon is eigenlijk al één groot avontuur. De ene training is leuk en geeft vertrouwen, maar tijdens een andere training of lange duurloop kan de moed je behoorlijk in de loopschoenen zinken. Toch maakt juist zo’n hele voorbereiding die medaille des te mooier. Het is namelijk niet een medaille die je zo even binnenhaalt. Het is een medaille waarvoor je al een hele reis hebt gemaakt en daarnaast ook keihard hebt gewerkt. Het voelt stiekem een beetje alsof je Olympisch Goud hebt. En natuurlijk is Medal Monday een geweldig moment om na te genieten in een bijzondere stad. Naast de medaille zijn er meer redenen om een marathon, en dan vooral in het buitenland, te lopen:

1. De sfeer

Ten eerste vind ik de sfeer van zo’n grote marathon in het buitenland echt heel tof. Vooral wanneer je een Major loopt, sta je aan de start van één van de grootste marathons ter wereld. Dat voel je en dat merk je. Alles is goed georganiseerd, de stad is afgezet en je loopt nooit alleen. Er zijn circa 40.000 anderen net zo gek (op hardlopen).

2. Het publiek

Het publiek bij zo’n grote marathon in het buitenland is niet te vergelijken met het publiek tijdens een Nederlandse marathon. Vooral in New York was het publiek overweldigend. Alleen dat geeft al vleugels!

3. Bijzonder weekend of weekje weg

Wanneer je een marathon in het buitenland loopt, is dat meteen een bijzonder weekend of weekje weg. De marathon van Berlijn voelde echt als een minivakantie met een hele gave activiteit. Daarnaast vind ik het zelf heel fijn dat alles goed geregeld is tijdens zo’n weekend of week met TUI: van het vliegveld tot een After the Run borrel! Een leuke bijkomstigheid is dat je dan ook nog eens veel andere, enthousiaste lopers kunt ontmoeten.

4. Beter dan iedere Hop-On Hop-Off bus

Het lopen van een marathon is dé manier om een stad eens goed te gaan bekijken. Nooit eerder was ik in Berlijn en New York geweest. Wanneer je dan meteen 42 kilometer door zo’n stad heen loopt, weet je zeker dat je bijna alles hebt gezien. Dat is toch veel leuker dan een Hop-On Hop-Off bus?

5. Grootste Runner’s High ooit

Na de marathon in Berlijn en New York heb ik dit absoluut ervaren, hoor! Het was de grootste Runner’s High ooit gevoeld. Alleen daarom droom ik alweer over volgende marathons in het buitenland. Maar nu eerst: Londen!

Deel deze pagina: