Misschien wel het best bewaarde geheim van Europa…

,
TUI

Groene dalen, witte stranden en een helderblauwe zee, dit mooie eiland bevat al deze ingrediënten. Iets groter dan Texel, maar dan met maar liefst 2700 zonuren per jaar. We hebben het dan over Brač, Kroatië.

Brač is onder de Kroaten zelf een populair eiland vanwege de kleine kiezelstranden, de adembenemende natuur maar voornamelijk vanwege de rust. Brač is nog vrij onbekend onder de toeristen waardoor je hier ideaal tot rust kan komen.

Er zijn een aantal onmisbare dingen die je gezien moet hebben tijdens een vakantie op Brač. Hierbij een aantal top tips:

1. Zlatni Rat

Dit stand staat bekend al een van de mooiste stranden van Europa en wordt ook wel de ‘Goude Hoorn’ genoemd. Onder invloed van wind en getijden verandert de vorm van dit authentieke strand.

2. Milna

In dit dorpje, wat overigens de grootste vissershaven van Brač is, is de diepste baai van Brač te vinden. Hierdoor is deze baai ideaal voor surfers. Ook kun je in dit dorp een heerlijke specialiteit eten: gezouten sardientjes.

3. Wijnhuis

Vanwege de goede ondergrond heeft Brač een lange geschiedenis van wijnproductie. Een wijnhuis bezoeken is zeker de moeite waard want de inwoners van het eiland kunnen vol passie over hun wijnen vertellen. Stina Winery & Senjkovic bij Nerezisc zijn allebei zeker een aanrader!

4. Traditionele lekkernijen

Naast de mooie wateren en de lekkere wijnen heeft Brač ook nog een aantal andere bekende lekkernijen. Een van deze lekkernijen is veel lekkerder dan het klinkt: Vitalac (vertaling: lamsorgaanvlees). Het wordt geroosterd aan het spit en het is iets wat je echt geproefd moet hebben.

Een ander, wat zoeter, lekkernij is de Hrapocusa cake. Deze cake wordt gemaakt met een geheim recept die ook in alle tijden geheim is gebleven. Hmm…

Ook Skuta (roomkaas) en schapenkaas zijn 2 dingen die heel lekker gemaakt worden op Brač.

5. Vidova Gora

Als je van mooie uitzichten houdt is dit zeker een aanrader. Vidova Gora is een uitkijkpunt waar je zo op Zlatni Rat uitkijkt. Je kunt de top bereiken met de auto maar je kunt er ook voor kiezen om een heerlijke wandeling erheen te maken.

6. Militaire tunnels

Tijdens het communisme in Kroatië bouwden de Joegoslavische militairen tunnels die verbonden waren met de zee. Zo konden ze duikboten en kleine schepen hier in het geheim aan laten meren. Je kunt door deze tunnels varen met een boot en de geschiedenis herbeleven.

Naast deze 6 must-do activiteiten, zijn er nog heel veel andere leuke, mooie en geweldige dingen te bekijken en te doen in Brač. Een bezoek aan dit bijzondere eiland is dus zeker de moeite waard!

Gelezen in de Libelle

Deel deze pagina: