Fietsenmakers wonen ook in Marrakecn

,
TUI

Marrakech, een stad in het prachtige Marokko en rijk aan historische verhalen. Maar ook een stad vol met scooters, auto’s en drukte. Niet echt een stad waar je makkelijk op je fiets stapt. Toch komt daar verandering in...

De Haagse Cantal Bakker en haar team laat met haar stichting Pikala Bikes lokale jongeren, vrouwen en toeristen door de drukke stad Marrakech fietsen. De reden? Mensen stimuleren de milieuvervuilende scooters te laten staan.

Dit is een hele uitdaging, want los van stoplichten en verkeersborden, zijn er geen regels. Soms schiet er een scooter onverwachts de hoek om, iedereen voegt in of rijdt door- en langs elkaar heen. Toch gaat het meestal wonderbaarlijk goed. Zelfs op de fiets, die steeds zichtbaarder wordt in de Marokkaanse stad, kom je er zonder kleerscheuren af. Dat komt mede door het initiatief van de 26-jarige Cantal Bakker en haar team. Zij heeft in slechts een kleine twee jaar tijd Pikala Bikes opgezet met ondersteuning van de TUI Care Foundation.

Het eigen ‘fietspark’

Het doel van dit project is dat met name jonge Marokkanen en vrouwen meer gebruik gaan maken van de ‘schone’ fiets. Waar je ook kijkt, de vervuilende scooters kom je overal tegen in Marrkech. . Cantal vertelt: “In Nederland was ik fietsinstructeur voor vluchtelingen en raakte ik geïnspireerd door de vrijheid die fietsen aan mensen geeft. Na een vakantie in Marrakech, waar ikzelf op de fiets stapte, voelde ik me vrij en zagen mensen me meer als een local. Daarnaast voelde ik de roeping om iets te doen aan de hoge werkeloosheid onder jongeren en om het milieuprobleem van vervuilde scooters aan te pakken.” En met succes, inmiddels ontvangt ze internationaal lof over haar project.

Haar eigen ‘fietspark’ werkplaats is dan ook al behoorlijk gegroeid. Met ruim 150 fietsen in gebruik, staan er nog ruim 200 exemplaren te wachten op een reparatiebeurt. Daarnaast krijgen jongeren voorlichting en praktijkervaring over hoe ze zich veilig in het drukke verkeer kunnen bewegen. Verder is met haar hulp de werkgelegenheid gestegen. Verschillende reparateurs hebben weer een baan en er worden fietsgidsen opgeleid. Maar daar houdt het natuurlijk niet op! Lokale kunstenaars en ambachtslieden versieren de fietsen van Pikala met allerlei mooie pronkstukken, zoals zilveren bellen, handgemaakte rieten manden en geborduurde zadelhoezen. Pikala draagt dus niet alleen bij aan een goed milieu maar leidt ook jongeren op. Zo worden deze jongeren zelfvoorzienend en maken ze deel uit van het lokale toerisme. De TUI Care Foundation is dan ook blij en erg trots dat ze dit mooie project mogen ondersteunen.

Vier elemententour

Maar wat kun je er als toerist nou doen? Ook daarvoor heeft Cantal een oplossing, namelijk de vier elemententour. Hierbij ga je langs verschillende hotspots in Marrakech, op de fiets natuurlijk. Denk hierbij aan verschillende moskeeën, drinkbare waterfonteinen, de publieke hamman en de openbare ovens. Het leuke hieraan is dat iedereen gebruik mag maken van de ovens. Brood wordt veel geproduceerd, maar dat komt vooral omdat het bij elke maaltijd gegeten wordt.

Over TUI Care Foundation

TUI Care Foundation richt zich niet alleen op projecten die betere mogelijkheden bieden voor jongeren, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van vakantiebestemmingen. Dat doet het door vakantiegangers te matchen met projecten op vakantiebestemmingen. Door hen kennis te laten maken met lokale projecten, geeft TUI Care Foundation het onderwijs, het welzijn van kinderen en jongeren, de bescherming van natuur en milieu en de lokale economie en werkgelegenheid een boost. TUI Care Foundation werkt internationaal, maar handelt lokaal. De stichting is in 2011 opgericht door TUI Nederland, wereldwijd marktleider in de toerismesector.

Angelique van Os ging op reis naar Marrakech en heeft ons geholpen met het schrijven van deze blog. Wil je meer lezen over haar TUI reis naar Marokko of over de TUI Carefoundation?:

Deel deze pagina:

Zie ook