De kinderen van Kruger Park

,
TUI

Stel dat je naast het wereldberoemde Kruger National Park opgroeit, maar nog nooit een wild dier van dichtbij hebt gezien, hoe kun je dan de wonderen van de natuur leren waarderen? Met steun van TUI Care Foundation ontwikkelt de lokale organisatie Sefapane Community Development Fund het project Ecokidz. Hierdoor krijgen 1550 basisschoolkinderen in dorpen rond het park onderwijs over natuur en natuurbehoud.

Wilde dieren

The Big Five, giraffen, gnoes, iedereen kent deze dieren en jaarlijks komen mensen vanuit de hele wereld de machtige dieren aanschouwen. In het Kruger Park komen jaarlijks zo’n 1,3 miljoen toeristen om de olifant, leeuw, buffel, neushoorn of luipaard met eigen ogen te zien. Zonde dus als deze prachtige dieren er niet meer zullen zijn. Met al het vuil dat er tegenwoordig op straat wordt gegooid, het gebrek aan recycling en het weinige respect voor de dieren gaat het de verkeerde kant op. Dit helpt TUI dan ook graag te voorkomen. Daarom steunt TUI Care Foundation de lokale organisatie. Samen leren zij de kinderen alles over de flora en fauna en het belang van het behoud hiervan. Zo gaat een deel van de kinderen op een wandelsafari door het park. Hier leren zij de sporen herkennen, maar ook dat alle dieren belangrijk zijn. Een mier is immers niet minder belangrijk dan een olifant.

Stropers

Een groot probleem in het gebied is het stropen op met name de neushoorns. De hoorns worden voor veel geld verhandeld in landen als China. Zo krijgen verschillende mannen in het gebied geld aangeboden van tussenhandelaren om het dier te doden of de hoorn te verwijderen. Het gevolg: de neushoorn wordt met uitsterven bedreigt. Door de kinderen de ernst van het stropen te leren, zullen zij later minder snel zelf in deze handel stappen. Vaak weten de kinderen wie er in het dorp stropen en wat voor vreselijke dingen zij met de dieren doen, maar zien hier simpelweg de ernst niet van in. Door ze goed voor te lichten kunnen zij zelf ook in actie komen.

Samenwerken met de lokale bevolking

Het mooie aan het project is dat er gerekend kan worden op de steun van de lokale bevolking. De scholen hebben interactieve programma’s die geleid worden door een local die hier speciaal voor is opgeleid. Door deze locals in te zetten i.p.v. mensen van buitenaf worden er ook nog eens nieuwe en extra banen gecreëerd. Hierdoor daalt de hoge werkeloosheid (maar liefst 50% van de jong volwassenen). Verder worden de kinderen voorgelicht over de mogelijke banen. Vaak willen ze dokter of advocaat worden, maar zien andere mogelijkheden tot een baan niet. Zo zijn er veel banen in het ecotoerisme zoals een safarigids of natuurwetenschapper. TUI Care Foundation & Sefapane Community Development Fund willen de kinderen dan ook graag voorlichten over de mogelijkheden.

Over TUI Care Foundation

TUI Care Foundation richt zich niet alleen op projecten die betere mogelijkheden bieden voor jongeren, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van vakantiebestemmingen. Dat doet het door vakantiegangers te matchen met projecten op vakantiebestemmingen. Door hen kennis te laten maken met lokale projecten, geeft TUI Care Foundation het onderwijs, het welzijn van kinderen en jongeren, de bescherming van natuur en milieu en de lokale economie en werkgelegenheid een boost. TUI Care Foundation werkt internationaal, maar handelt lokaal. De stichting is in 2011 opgericht door TUI Nederland, wereldwijd marktleider in de toerismesector. Meer info: www.tuicarefoundation.com

Deel deze pagina: