Meren van Italië

,
TUI

Onze collega Rixt ging voor TUI op reis naar Italië. Hieronder lees je meer over haar belevenissen.

Ha fijn, het is weer tijd voor mijn favoriete zakenreis van het jaar: een inkoopreis naar de overige meren, zoals wij dit gebied intern bij TUI noemen. Het is in feite een verzamelnaam voor de meren in het noorden van Italië met uitzondering van ‘big mamma’; het Gardameer.

Als ik mijn vriendenkring vertel dat ik weer naar Italië ga, dan krijg ik steevast de opmerking: ‘Oh, je mag weer lekker hotels testen?’ Tja, dat is wel een beetje waar het in de praktijk op neerkomt. Echter, het verschilt per reis wat ik ter plaatse allemaal doe. Als product manager ben ik verantwoordelijk voor autovakanties Italië en bepaal ik met welke hotels, appartementen en campings TUI werkt. Elk jaar bekijk ik het aanbod opnieuw en beslis ik, afhankelijk van hoe goed de boekingen lopen, met welke accommodaties we de samenwerking willen continueren.

Naast product manager ben ik ook inkoper voor TUI en sluit ik contracten met hotels, onder andere dus aan de noordelijke Italiaanse meren. Deze reis zal daarom in het teken staan van gesprekken met accommodaties om het contract te vernieuwen voor volgend jaar, maar is tevens een zoektocht naar nieuwe samenwerkingen. Scouten noemen we dit bij TUI, zoals talentvolle voetballers gescout worden, maar dan anders.

Levico Terme

Mijn reis begint in Levico Terme, een authentiek stadje aan het knusse Lago di Levico. Zoals altijd rijd ik met de auto vanaf Nederland. Qua afstand is dit te doen in één dag, maar relaxter is het om te overnachten onderweg in Duitsland. Ik slaap vanavond in Grand Hotel Imperial, een majestueus paleis waar vroeger keizerin Sissi haar zomers doorbracht.

Lago di Ledro

Na een ochtend contractbesprekingen in Levico Terme zet ik koers naar Lago di Ledro. Een voor mij onbekend meer, slechts op een kwartiertje rijden ten westen van het Gardameer. Nét een paar graden koeler (want hoger) en veel kleiner dan de beroemde buurvrouw. Ter vergelijking: waar het Gardameer zich vijftig kilometers lang uitstrekt, houdt Lago di Ledro het zeer bescheiden met slechts drie kilometer lengte. Ik spreek met verschillende hoteleigenaren en het lijkt erop dat we voor volgend seizoen een mooi aanbod aan het Lago di Ledro kunnen samenstellen.

Lago d’Iseo

Op naar het Lago d’Iseo waar ik een nachtje slaap in het comfortabele Iseolago hotel. Het Lago d’Iseo werd in 2016 in één klap beroemd door het immense project van kunstenaar Christo. Christo, bekend onder andere van het ‘inpakken’ van de Reichstag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs, verbond de oevers van het Lago d’Iseo met twee eilanden in het meer door een pad aan te leggen over het water. Dit ‘floating piers’ project heeft in twee weken tijd bijna een miljoen bezoekers getrokken. Het TUI aanbod wil ik hier dan ook graag uitbreiden, aangezien de vraag naar accommodaties aan dit meer flink is gestegen.

Nu kan je in Italië naast geweldig eten ook geweldig shoppen. En laat nou op de route van de snelweg naar het Lago d’Iseo het megagrote outletcenter Franciacorte liggen. Alle grote Italiaanse en internationale merken zijn er vertegenwoordigd, met mijn persoonlijke favoriet: make-up winkel Kiko. Shop till you drop dus, een fijne afwisseling tijdens je zonnige vakantie.

Comomeer

Na Iseo is het Comomeer aan de beurt. Ook wereldberoemd, maar dan om een hele andere reden. Acteur George Clooney heeft hier al jaren een huis en dat heeft het Comomeer geen windeieren gelegd. Het meer is al jaren een van dé plekken in Italië voor de internationale jetset. Enjoying the view, what else?

Aan het Comomeer spreek ik een paar uur met een chaotische Engelsman die meerdere hotels aan het Comomeer bezit. TUI werkt al jaren met hem en elk jaar heeft hij wel weer een nieuw hotel overgenomen dat hij graag via TUI wil aanbieden. Na een paar uur en zes contracten later nodigt hij mij uit bij de zwembadbar voor een welverdiende prosecco, salute.

Lago di Ghirla

De volgende ochtend staat er weer een voor mij onbekend meer op het programma, het Lago di Ghirla. Een vriendin wees mij op dit meer, zij had hier met haar gezin een vakantie doorgebracht en wist een mooie camping mét stacaravans. En inderdaad, dit kleine meertje op slechts 7 kilometer van de Zwitserse grens, is heerlijk rustig en de betreffende camping een plaatje. De camping eigenaar had een paar jaar in Nederland gewoond en sprak dus in het Nederlands met sterk Italiaans accent honderduit. Tevreden en met een nieuw contract op zak stap ik weer in de auto, op naar het Lago Maggiore.

Lago Maggiore

Van alle meren is het Lago Maggiore mijn favoriet. Misschien ook wel omdat ik er vroeger een aantal vakanties heb doorgebracht en het gebied dus goed ken. Maar ook nu nog, nu ik ook de andere meren ken, blijft het voor mij een bijzondere plek. Ik ben namelijk van mening dat het Lago Maggiore alles heeft wat de andere meren ook hebben maar dan inéén. Het meer is omringd door groene bergen, heeft een paar pittoreske eilandjes, kleurrijke dorpjes, levendige badplaatsen en ligt op nog geen 1000 kilometer van Nederland. Heerlijk eten doe ik bij La Tavernetta in Verbania of Ristorante LaStresa in Stresa. Voor een dagje cultuur pak je de boot en bezoek je de eilanden in het meer. Of neem de kabelbaan vanuit Stresa naar de top van de Mottarone, wat een spectaculair uitzicht wacht je daar. En voor de thrillseekers: op de top ligt de 1200 meter lange rodelbaan van Alpyland en zoef je langs bergflanken in een flink tempo naar beneden.

Lago d’Orta

Voordat ik weer naar Nederland vertrek ga ik nog één meer bezoeken: het Lago d’Orta. Op slechts een kwartiertje rijden van het Lago Maggiore wacht mij dit beeldschone meer. Van de smalle, autovrije steegjes van het stadje Orta San Giulio tot de indrukwekkende burcht op het Isola San Giulio middenin het meer, het is allemaal oh zo betoverend. Met een laatste blik op deze schoonheid, bedenk ik me wat een geluksvogel ik ben en begin ik voldaan aan de terugreis.

Deel deze pagina: