Bekentenis…..

,

Ik moet iets bekennen:

Hoewel het vrij algemeen bekend is dat ik “wel iets heb” met Italië, waren mijn vrouw en ik nog nooit op vakantie in Piemonte. Ik weet het, niet goed te praten, ik geef het toe. Dus na een weekje Toscane moest het er van komen: een week Piemonte. En dat is me een weekje geworden kan ik jullie vertellen!

Vanuit de Toscane zetten we koers naar Moncalvo en wel naar Agriturismo La Quercia Rossa. Daar aangekomen valt je eerst de mond open van het in één woord fantastische uitzicht. Niks inchecken, eerst foto’s maken. Gelukkig stonden de stoeltjes al klaar, dus het genieten kon onmiddellijk beginnen.

De kennismaking was meer dan hartelijk en onze gastheer Matteo was echt een sympathieke vent. Ze produceren hier zelf wijn, maken zelf jam, hebben een grote opbrengst aan hazelnoten en al die zaken vind je terug het winkeltje.

Nou ja, winkeltje…. Het mag de naam niet hebben maar je kunt het kopen. Ook bij het ontbijt zijn er zelfgemaakte jammetjes, brood dat is gebakken door de papa van Matteo en cake die is gemaakt door de mama van Matteo.

Matteo lijkt trouwens wel een beetje op Obama, maar dat terzijde.

Moncalvo

La Quercia Rossa ligt ongeveer anderhalve kilometer buiten Moncalvo - bijvoorbeeld is een dorp van 3000 inwoners. Stelt dus niet zo veel voor. Maar is wel hartstikke gezellig! Binnen de kortste keren heb je contact met de eigenaar van een gezellig terras en voordat je het weet heb je er vrienden bij. Op donderdag is er trouwens markt, en best een grote voor zo’n relatief klein dorp.

Een ritje via binnenwegen naar Casale Monferrato was werkelijk het summum. Camera in de aanslag, na elke bocht moest ik zo ongeveer stoppen en het ene betoverende landschap volgde het andere moeiteloos op. Zet je navigatie gewoon op “binnendoor” en je weet niet wat je ziet.

De wijnen die Matteo produceert zijn echt goed. We hebben zijn wijnkelder mogen bezichtigen en dat maak je ook niet elke dag mee. Nu is Piemonte natuurlijk een echte wijnstreek, want Barolo ligt niet voor niets in deze streek.

Dus: heb je wel iets met Italië, houd je wel van kleinschalig en authentiek, kun je genieten van prachtige uitzichten over wijnranken en wijnboerderijen en spreekt dit verhaaltje je een beetje aan? Dan is mijn advies: ga naar Piemonte, “dompel je onder” in deze prachtige streek en La Quercia Rossa is zeker een aanbeveling.

Doe Matteo de groeten en zeg dat wij zeker terugkomen.

Deel deze pagina: