Karpathos

,

Liesbeth van Bijzonder Plekje proeft het echte eilandleven op Karpathos

Wie op vakantie gaat naar de Griekse eilanden, denkt al snel aan eilanden als Kreta en Rhodos. Veel onbekender is hun kleine, maar ontzettend mooie zusje Karpathos, dat tussen Kreta en Rhodos in ligt. Wie graag het echte eilandleven wil ervaren en niet houdt van volle, toeristische plekken, zal zeker genieten van dit bijzondere eilandje in de azuurblauwe Egeïsche zee. De Karpathiërs verwelkomen de toeristen hier als gasten in hun huis en in hun leven. Huur een auto, ontdek het eiland en voel je welkom!

Hoge herenhuizen, witte kerkjes

Karpathos is een bergachtig eiland van zo’n 300 km2 groot. Er wonen maar weinig mensen, maar dat aantal neemt gedurende de zomermaanden flink toe. Dan brengen de vele naar de Verenigde Staten geëmigreerde Karpathiërs hun zomer door op hun eiland. Iedere familie hier heeft wel een familielid dat in Amerika woont. Veel eilandbewoners hebben zelf ook in Amerika gewoond. Groot voordeel hiervan voor gasten aan het eiland is dat iedereen uitstekend Engels spreekt. Ook hebben de emigranten ervoor gezorgd dat het eiland relatief welvarend is en dat zie je terug aan de prachtige, goed onderhouden huizen, gebouwen en kerken. Het stadje Aperi is hier een goed voorbeeld van. Hier investeren de bewoners duidelijk in hun dorpje. De hoge herenhuizen zijn tiptop in orde, de kerken schitteren door hun witgekalkte muren, er zijn overal bloemen en het is er schoon en netjes.

Mooiste stranden van de wereld

Karpathos kent maar liefst 140 kilometer aan kustlijn. Lang niet al deze kilometers zijn strand, maar de delen die strand zijn, behoren volgens velen tot de mooiste van de wereld. De strandjes zijn klein, lieflijk en liggen vaak verscholen in een baaitje. Vaak kun je deze alleen bereiken per boot, soms te voet, per jeep of gewone auto. Een van de leukste manieren om de stranden te ontdekken is per boot. Vanaf hoofdstad Pigadia – dat tegenwoordig Karpathos geheten – kun je een boottrip langs de oostkust van het eiland maken. Vanaf de boot zie je meteen goed hoe indrukwekkend de bergen en rotspartijen van Karpathos zijn. Een paradijselijk strand – denk: licht zand en aquablauwe zee - is Apella Beach. Hier kun je ook met de auto komen. Bijzonder is dat de strandjes heel rustig zijn. Groot kans dat je een heel strand voor jezelf hebt! Ook aan de oostkust vind je vele mooie stranden, bijvoorbeeld in Lefkos (met drie zandstranden), Finiki (pal naast de vissershaven) en Arkasa. Surfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de stranden van het zuiden van Karpathos.

GPS overbodig

Het zuiden van Karpathos heeft veel dennenbossen en olijfgaarden, terwijl het noorden onherbergzamer is met veel rotsen en bergen. Wil je het eiland per auto ontdekken, dan is een 4 wheel drive geen overbodige luxe. Een GPS-systeem in je auto heb je niet nodig. Karpathos telt maar een paar wegen, waardoor verkeerd rijden bijna onmogelijk is. Het noorden van Karpathos was lange tijd alleen bereikbaar per boot. Tegenwoordig leidt een geasfalteerde weg je van Pigadia naar Olympos. Neem er de tijd voor, niet alleen vanwege de mooie uitzichten die je onderweg tegenkomt, maar ook vanwege de weg die kronkelt langs steile bergwanden en kliffen. Wees ook niet verbaasd als er ineens een kudde geiten oversteekt! De route van Pigadia naar Olympos er auto duurt ongeveer één uur en dat is die tijd meer dan waard.

Stap in het leven van de Olympiërs

Omdat Olympos lang zo afgesloten is geweest voor de buitenwereld, lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Zou je misschien verwachten dat de bevolking daardoor vrij teruggetrokken is, niets is minder waar. De Olympiërs ontvangen je met open armen in hun huizen. De priester – papa Yiannis – opent de deuren van zijn 15e- eeuwse kerk voor je. De Griekse mama’s die de winters gebruiken om handgemaakte souvenirs voor de gasten te maken, kletsen volop en poseren – in traditionele klederdracht – graag voor je. In de laatste werkende molen van Olympos leggen de eigenaren je uit hoe die molen werkt en natúúrlijk willen ze ook even op de foto. Je stapt hier echt binnen in het leven van de Olympiërs en kunt je verwonderen over hun manier van leven. Marina bereidt traditionele makarounes met uitjes en kaas voor je in restaurant(je) Olympos, aan je rechterhand net nadat je het dorp inloopt. Probeer ook de loukoumades bij een van de cafétjes aan het begin van het dorp. Dit zijn zoete balletjes met sesam, honing en kaneel. Het hoger gelegen Olympos, ooit gesticht om te ontsnappen aan aanvallen van piraten, heeft een lager gelegen landbouwdorpje Avlona en een havendorp Diafani. De bewoners van de drie dorpen vormen samen één hechte gemeenschap. Naar Olympos worden vanuit Pigadia dagexcursies verzorgd per boot.

Kleurrijk en vol traditie

Een andere leuke dagtrip is een bezoek aan bergdorp Menetes, badplaats Arkasa en vissersdorpje Finiki. Menetes heeft een minimuseum en je kunt er een traditioneel Karpathaans huis bezoeken, waar de bewoonster nog altijd in woont. Vol, kleurrijk en net als het hele eiland: met veel traditie. Arkassa heeft een gezellige hoofdstraat met vele restaurantjes. Probeer eens de lekkere verse sapjes en koffie bij café-bar Npakalogatos. Ook de cheesecakes en sandwiches die eigenaresse Dikaia Tsikis Houvardas zelf maakt zijn heerlijk.

Deel deze pagina: