Crossen door het regenwoud en dolfijnen spotten op de Caribische zee: Jolande’s ervaring met de TUI Tours in Mexico.

,
Mijn Reisparadijs

Als je helemaal naar de andere kant van de wereld naar Mexico vliegt, wil je waarschijnlijk wel wat meer zien dan je strandbedje alleen. Anders had je ook voor Spanje kunnen kiezen, toch? In combinatie met een week in een heerlijk all-inclusief resort van Sandos in Mexico, besluit ik ook nog wat van de omgeving te verkennen. TUI organiseert meerdere tours die je meenemen naar de hoogtepunten van Yucatan, Mexico. Compleet georganiseerd met bus en gids hoef je alleen maar in te stappen zodat je je kan laten meeslepen naar de meest mooie plekjes en interessantste verhalen. Vandaag licht ik een tour uit die ik heb gedaan in mijn tijd in Mexico. Ik ga naar het prachtige natuurreservaat Sian Ka’an, waar ik door de jungle cross en over de Caribische zee vaar, op zoek naar dolfijnen en schildpadden. Ik neem je vandaag vanaf je luie stoel mee! Geniet!

Ik? Wie is ik? Ik ben Jolande, 23 jaar, verliefd op de wereld en deel mijn avonturen op MijnReisparadijs.nl. Vandaag blog ik een keertje voor TUI!

De schildpaddentest

Als we straks eenmaal in de bootjes zitten, is het de bedoeling dat we dolfijnen en schildpadden gaan spotten in het helderblauwe water van de Caribische zee. Maar voordat we dit kunnen gaan doen worden we onderworpen aan de “schildpaddentest” die onze gids Remco zelf heeft ontworpen.

Remco speelt het schildpad en wij zijn de fotograferende toeristen. Remco verstopt zich achter zijn stoel en komt na een aantal tellen rustig naar boven, ‘plop’, en gaat weer naar beneden. Tijd zat om een foto te maken, toch? Maar hó, “je denkt toch niet dat een schildpad echt zo langzaam is hè?” vertelt hij. “We doen het nog een keer.”.

Iedereen wederom in positie. Remco weer achter de stoel. Camera’s klaar. En… WAT?! Is hij nu al weg? “Ja jongens, dit is de realiteit. Of laat ik maar zeggen dames. Wat ja vrouwen, jullie zijn de cruciale factor in of het gaat lukken om die schildpad op de foto te krijgen of niet. Want wanneer wij straks op het open water zijn en langzaam de schildpad naar boven zien komen, zullen de emoties van jullie vrouwen ook naar boven komen borrelen. Of misschien niet eens borrelen, maar gewoon schieten. Gillend wijzen naar die vlek in het water gaat er niet voor zorgen dat de schildpad zijn kop langer boven water gaat steken. Nee. Gillend je emoties niet onder controle kunnen houden betekent dat de schildpad helemaal niet meer zijn hoofd boven water zal steken. En een schildpad kan maar zo 45 minuten onder water blijven. Succes!”

Bedankt Remco. Ik ben benieuwd of we die beesten nog gaan zien. Zullen mijn verwachtingen over de plek waar de hemel is geboren nog waar worden?

In Tulum stappen we over van de TUI bus naar de jeeps en rijden we dwars door de jungle. De gaten-in-de-weg-massage viel mij alles mee en een dik uur later stranden we aan de Caribische zee. Hier stappen we over op een bootje en gaat het avontuur pas echt beginnen!

Dolfijnen in overvloed in Sian Ka’an

Mensen, kinderen, wat is het water hier blauw. Werkelijk waar een paradijs hier. De wind waait heerlijk door mijn haren en al zien we nul dieren: ik geniet. Wanneer de eerste dolfijnen echter gespot worden vind ik het moeilijk om mijn welbekende vrouwelijke emoties te onderdrukken. Maar we hebben geluk, we worden enorm verwend door deze prachtige water zoogdieren. Met baby’tjes en al ploppen meerdere dolfijnen naar het oppervalk om adem te halen. Ik denk dat we wel een dik uur rondom de dolfijnen varen en telkens weer nieuwe zien. Echt prachtig om te zien hoe deze beesten zo soepel door het water bewegen en soms zelfs eruit springen. Waarom ze dat doen? Geen idee. Volgens mij willen ze gewoon lol hebben en vinden ze het heerlijk om zich door de golven van de boot mee te laten voeren.

Op zoek naar de schildpad: vrouwen hou je emotie in!

Het zoeken van de schildpad is echter een wat moeilijkere opgave. De stroming is vrij heftig vandaag waardoor de schildpadden wat moeilijker te spotten zijn. Maar jongens: ook dit is natuur. We zijn niet in een dierentuin waar alles maar altijd te zien is. Ook zijn we niet in National Geographic waar het ene wilde dier het andere constant vangt en waar de hele dag maar actie is, zelfs bij de meest luie dieren. De schildpadden houden het vandaag in Sian Ka’an redelijk voor gezien. Tot we na een uur goed zoeken er eindelijk eentje zien. De achtervolging is begonnen!

Iedereen op de boot houdt zijn vrouwelijke emoties in. Ook de mannen hebben moeite om ze te onderdrukken. Want ja, na een uur zoeken is de spanning wat opgebouwd. De desbetreffende schildpad heeft ook best een lekker formaat van zo’n 1,5 meter waardoor het leuk is om er naar te kijken én, als klap op de vuurpijl, verlaat hij ons niet meteen. Voor een lange tijd varen we er omheen en er langs en telkens weer popt het hoofdje van de schildpad op. Misschien lukte die eerste paar keer foto’s maken niet, maar hé als hij eenmaal tien keer naar boven is gekomen dan moet er toch wel iets tussen zitten toch?

De mangrove: de aderen van de aarde

We sluiten onze middag op het water af in één van mijn favoriete onderdelen van de natuur: de mangrove. Voor het eerst zag ik de mangrove in Panama. En nu ik er weer was overdonderde het mij weer. Dat helderblauwe water met die felgroene bomen die als ronde nagels in het water staan geketend… Ik vind het echt prachtig. Onze andere gids Rolien vertelt er enthousiast honderduit over. Zo leer ik dat de mangrove de aderen van de aarde zijn. Het zorgt ervoor dat de zee schoon blijft en het ecosysteem netjes in takt blijft. Hoe meer mangrove, hoe schoner de stranden ook zijn. Loop jij dus langs een strand waar bijvoorbeeld veel zeewier aangespoeld is? Dikke kans dat er in de omligging te veel mangrove gekapt is. Jammer toch?

Lijkt jou een tour door het Sian Ka’an regenwoud en varen over de Caribische zee ook wel wat?

Deel deze pagina: