Van Maya-ruïnes in Coba tot helderblauw water in cenotes: Jolande’s ervaring met de TUI Tours in Mexico

,
Mijn Reisparadijs

Als je helemaal naar de andere kant van de wereld naar Mexico vliegt, wil je waarschijnlijk wel wat meer zien dan je strandbedje alleen. Anders had je ook voor Spanje kunnen kiezen, toch? In combinatie met een week in een heerlijk all-inclusief resort van Sandos in Mexico, besluit ik ook nog wat van de omgeving te verkennen. TUI organiseert meerdere tours die je meenemen naar de hoogtepunten van Yucatan, Mexico. Compleet georganiseerd met bus en gids hoef je alleen maar in te stappen zodat je je kan laten meeslepen naar de meest mooie plekjes en interessantste verhalen. Vandaag licht ik een tour uit die ik heb gedaan in mijn tijd in Mexico. Ik ga naar het prachtige Coba, waar de eeuwenoude overblijfselen van de Maya-ruïnes staan. Daarnaast gaan we op zoek naar aapjes en eten tortilla’s in een traditioneel dorpje. Ik neem je vandaag vanaf je luie stoel mee! Geniet!

Ik? Wie is ik? Ik ben Jolande, 23 jaar, verliefd op de wereld en deel mijn avonturen op MijnReisparadijs.nl. Vandaag blog ik een keertje voor TUI!

De Maya’s in Mexico

Wanneer je naar Mexico gaat, ontkom je niet aan de enorme geschiedenis die dit land met zich mee draagt. Wist jij dat hier sinds 2.000 voor Christus al de ver ontwikkelde Maya woonden? Met een enorme kennis over astronomie en wiskunde liepen zij ver vooruit op de mensen van hun tijd. Zelfs de Maya kalender die je misschien wel kent van 21 december 2012, de dag dat “de wereld zou vergaan”, blijkt de meest accurate kalender ter wereld te zijn! Alleen dat op die dag de wereld zou vergaan, hadden de Maya’s niet voorspeld. Dat was helaas een misvatting van het wereldnieuws een paar jaar geleden. De Maya’s hadden wel voorspeld dat dit een hele bijzondere dag was, omdat voor het eerst sinds 26.000 jaar de zon, de maan en de sterren in een bepaalde formatie zouden staan: wat zij zagen als de geboorte van een nieuwe cyclus. Maar genoeg over de cijfers: ik ga vandaag meer leren over deze interessante cultuur, want ik ga naar het prachtige Coba toe. Een tempelcomplex van de Maya’s die tussen het regenwoud verborgen ligt.

In Playa del Carmen word ik vanuit mijn Sandos hotel opgehaald door de TUI bus en rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Coba toe. Onderweg word ik geboeid door de gids Tine, die honderduit vertelt over de Maya’s en andere leuke feitjes over Mexico. Ze woont al twintig jaar in Mexico en heeft duidelijk veel te vertellen. Leuk! Onze eerste stop vandaag is Coba, wat betekent “water bewogen door de wind”. In de bloeiperiode van de Maya’s rond 400 – 600 jaar n.C. was Coba een belangrijke handelsstad. Nog voordat de Spanjaarden kwamen om de Maya’s te overheersen, waren de grootste Maya-gemeenschappen helaas al verdwenen. Waarschijnlijk vanwege een enorme periode van droogte was het niet mogelijk om de mensen te voeden en kwamen de mensen in opstand tegen de elite. Vanwege vluchtgedrag en moorden onderling is de Maya gemeenschap uit elkaar gedreven. Toen de Spanjaarden eenmaal kwamen zijn alle boeken verbrand en ging alle kennis verloren. Jammer. Gelukkig kunnen wij vandaag nog wel de tempels bekijken waar zij woonden.

De ruïnes van Coba

Eenmaal aangekomen in Coba hoeven we maar een klein stukje door het regenwoud te lopen, voordat we de eerste tempel zien. Het doet mij denken aan de tempels die ik in Cambodja heb gezien. Oude blokken stenen op elkaar gestapeld, in vormen van piramides. Bij sommigen kan je naar boven klimmen en anderen zijn afgesloten omdat ze de tempels niet willen beschadigen. Bij één tempel kan je zelfs helemaal naar boven klauteren. 42 meter en 123 treden verder heb je prachtig uitzicht over het regenwoud waar de tempels in staan gebouwd. Naar beneden gaan is wel iets minder makkelijk dan naar boven, zeker als je last hebt van hoogtevrees. Gelukkig hangt er een touw in het midden waaraan je je kan vasthouden als je het moeilijk vindt om je evenwicht te bewaren op de schuine treden.

Bloed offeren aan de goden

Ook komen we langs twee muren die vroeger als terrein voor een balspel functioneerden. Drie tegen drie speelden de Maya’s dit balspel. De bal mocht hoog gehouden worden met je heup, ellenboog of knieën. De speler die won mocht zichzelf offeren aan de goden, want dat was een enorme eer. De mannen haalden dan een draad vol met scherpe uitsteeksel door hun eikel heen en offerden zo hun bloed. Klinkt prettig, of niet? Om de pijn te verzachten gebruikte de man in kwestie verdovende middelen, zoals cactus of paddenstoelen. Door het bloed te verbranden kwam er in het rook de boodschap van de goden. In combinatie met de verdovende middelen kon degene die zijn bloed had geofferd hier belangrijke informatie over zijn leven uit halen. Ik hoop dat ik in een eventueel vorig leven niet zo’n man ben geweest, lijkt mij nogal een nare ervaring ;).

Helder blauwwater in de cenote

Naast de interessante verhalen en mooie tempels staat er voor vandaag nog meer op het programma. We vervolgen onze reis en gaan naar een dichtstbijzijnde cenote toe. Dit is een ondergrondse rivier. Door een klein gat lopen we via een trap naar beneden en komen uiteindelijk aan bij dit heldere water. Op sommige plekken is de bodem wel 30 meter diep, maar nog steeds kan je alles zien. Door het gat komt net goed licht waardoor je het gevoel hebt dat je in een soort magische grot staat. De wanden hebben verschillende kleuren rood en geel en het water is blauw met een paarsachtige gloed. Vanaf een steiger spring ik in het water. Helaas net niet recht genoeg waardoor ik met mijn billen en bovenbenen op het water klap. Ook al was het maar vier meter, ik voel het toch. Het water werkt gelukkig verkoelend en ik blijf er heerlijk inliggen en kijk genietend om mij heen. Drie dagen later heb ik echter nog steeds blauwe plekken op mijn billen vanwege deze sprong. Erg charmant dus als ik in mijn bikini op het strand bij Playa del Carmen loop.

Plassende spinaapjes

Vervolgens gaan we naar Punta Laguna toe waar we op zoek gaan naar spinaapjes in de jungle. En we hebben geluk, ze zijn al gespot vlakbij het dorpje waar we stoppen. Een moeder slingert met haar baby door de bomen. Wat mij betreft maakt het niet uit hoe vaak je aapjes ziet, ze blijven interessant om naar te kijken. De moeder begint uit een blad water te drinken en vormt haar hand in een kommetje en schept het water in haar mond. Als ze vervolgens het gedronken water weer begint uit te plassen, ben ik erg blij dat ik niet recht onder haar sta!

Tortilla’s en hangmatten

Na de aapjes nemen we nog een kijkje in het dorpje en zien we hoe de vrouw des huizes tortilla’s maakt: van maïsmeel bereidde pannenkoekjes. Vers gemaakt smaken ze natuurlijk dubbel zo lekker en al smakkend werk ik er eentje weg. Bijzonder om te zien hoe ze hier nog zo traditioneel leven. Moeilijk vind ik het wel om te horen dat de lonen voor deze mensen zo laag liggen en dat naar school gaan voor ieder kind echt niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk heb je het ook niet nodig als je in een dorp woont en leeft van het land om je heen. Maar toch gun ik iedereen een basiseducatie zodat ze in ieder geval zelf de keuze kunnen maken of ze hier willen blijven of dat ze toch liever hun geluk ergens anders zoeken. Aan de andere kant is het stresslevel van de mensen hier wel een stuk lager dan voor de mensen in de stad en is de werkdruk alleen in periodes druk. Bijvoorbeeld wanneer er gezaaid of geoogst moet worden. In de tussentijd knal je lekker in een hangmat. De hangmatten van de Maya’s schijnen de meest comfortabele ter wereld te zijn! Een matras zit in de tropen al snel vol met ongedierte, waardoor de hangmatten nu nog steeds veelvuldig gebruikt worden. En ik kan je zeggen: ze liggen heerlijk!

Lijkt jou een tour door dit gebied ook wat?

Deel deze pagina: