Reisdagboek deel 2 - Joris verkent Montenegro

,
Joris van Velzen

Na drie dagen Budva is het tijd om de rest van Montenegro te bezoeken. We zitten vroeg bij het ontbijt want vandaag gaan we Montenegro verkennen. Er staat een grote bus te wachten, waar precies nog twee plekjes vrij zijn. We leggen een kaartspel uit en rijden naar de eerste plek. We stoppen bij, een viewpoint hoog in de bergen, een oud middeleeuws dorpje en Kotor. Dit is tevens de plek waar wij ook de laatste nacht zullen verblijven.

Het middeleeuws dopje kent de naam Cetinje. Dat een groot fort kent, maar ook een leuk dorpsplein. Het laatste halfuurtje duiken we nog een bakkertje in waar ze heerlijke baklava verkopen. Dit is echt een aanrader! Een goede bakker zie je van verre, want daar zie je een rij de hoek omgaan. Het is dik twee uur rijden naar Kotor. Dit is de mooiste plek naar het schijnt. Niets is minder waar, want wie eenmaal Kotor binnenstapt, wil hier de hele dag rondslenteren om overal wat te eten en te drinken. De stad staat bekend om zijn katten, er is zelfs een museum. Natuurlijk kon ik het niet laten om hier een foto te maken.

On the road

Vandaag verlaten we de kust en vertrekken richting de bergen. Dit belooft spectaculair te worden, want dit is het ongerepte gebied van de Balkan dat nog door vele toeristen ontdekt moet worden. Het is onlangs de hemelsbreedte afstand van 80 km een flinke rit, zo’n 4 uur vanuit Budva. We dutten wat in de auto, lezen een boekje en komen rond drie uur in de middag aan in Zabljak. We frissen op in ons hotel dat doet ogen als een skiresort. In de winter is dit de plek om planken onder je voeten te binden en pistes af te roetsjen. Nu is het de plek waar bergbeklimmers en hikers verzamelen voor lange tochten. Het stadje is klein, maar wie hier na toe trekt komt voor de bergen en niet een bruisende stad. Wel kent het dorpje een aantal restaurantjes, zoals een Italiaan waar ze prima snacks en coffee serveren.

Deze dag gaan we een tour doen door het gebergte Durmitor, waarbij we met een jeep langs de mooiste views gaan. We stoppen onder andere bij de Tara vallei, die maar liefst 1600 meter diep is. Het uitzicht is adembenemend. Terwijl ik op de rand van de klif sta, begrijp ik dat Games Of Thrones veelal van zijn beelden schiet in deze omgeving. De rust die je hier ervaart is waanzinnig. Terwijl ik in kleermaker zit ga zitten, de natuur ruik, zie ik dit als de ultieme plek om te mediteren. Het kost weinig moeite om de rust van buiten te absorberen .

Als we terugkomen in Zabjlak kiezen we ervoor om afgezet te worden bij een meer. Dit was een aanrader volgens onze gids. Hij had niets gelogen, want als we het pad afwandelen ligt daar een fel blauw water tussen de bergen. Je kan hier een prachtige ronde lopen langs het water. Onderweg zijn er veel bankjes waar je kan rusten en kan genieten van het adembenemende uitzicht. Neem ruim de tijd, want je doet hier met enkel wandelen al twee uur over.

De laatste dag aangebroken

Deze sluiten we af in stijl. We vertrekken vroeg in de ochtend richting de rivier de Tara om hier te gaan raften. In het begin drijven we rustig weg van de oever, maar het blijkt al snel een stevige rit te worden met veel stroomversnellingen en kleine watervallen. Ongeveer twee uur later stappen we kletsnat uit de boot. Wat was dit een toffe ervaring. Van de boot springen we zo in de auto richting Kotor om hier de laatste nacht te slapen en hier nog een hapje te eten. We komen laat aan, maar besluiten om alsnog het fort te beklimmen. Dit is een flinke klim van een uur, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Boven bij het fort zie je veel mensen chillen, ze genieten van een flesje wijn of spelen een potje kaarten. Wij sluiten aan en doen gezellig mee als afsluiter van onze verrassende trip

Deel deze pagina: