Reisdagboek deel 2 – Joris van Velzen in Jamaica

,
Joris van Velzen

Dag 4

Een nieuwe dag, een nieuw avontuur. Wij vertrekken richting de hoofdstad, Kingston, volgens Jamaicanen het New York van Jamaica. Na een rit van ongeveer vier uur rijden komen we aan in de drukke stad, waarbij de straten gevuld zijn met kleurrijke outfits en handelslieden. We droppen onze bagage om vervolgens de stad te verkennen. De stad kent vele bijzondere plekken, zoals een onderwater gelopen piratenstad en de oude studio van Bob Marley waar hij werd neergeschoten. Wij kiezen het laatste, want wie in Jamaica is mag de Reggaekoning niet vergeten. Het is een toeristisch gebeuren dit museum, dat was te verwachten, maar maakt het absoluut niet minder leuk. De rondleiding duurt ongeveer twee uur waar je alles leert over Bob Marley, je mag hem zelfs Bob noemen als je de hele tour hebt gedaan. De avond valt, de buikjes rommelen en wij gaan opzoek naar ‘local food’ in het noord westen van Kingston. We vinden een eettentje dat zit verscholen achter in een winkel waar je tussen de kledingrekken de ingang vindt. Ik bestel de curry goat, een curry gemaakt van geit, wat zeker een aanrader is om te bestellen. Stijn gaat voor de Jerk Chicken, zijn favoriet, een gegrilde kip van de BBQ smaakt nergens beter dan in de Caribbean.

Laatste dagen

Vandaag vertrekken we richting de badplaats Negril, waar we slapen in het ClubHotel RIU Negril. Het is een flinke rit van ruim vier uur, maar plannen een tussenstop bij een baaitje en een hele bijzondere bar. Deze bijzondere bar is de Pelicanbar, een bar dat zo’n kilometer ver in zee ligt, waar je enkel kunt komen per boot. We chillen hem hier met een biertje, maken wat mooie kiekjes en genieten van de fenomenale zonsondergang. De laatste dag doen we het rustig aan. Chillen bij het zwembad en genieten van het weer.

“Het is een volk met zoveel liefde”

Toch besluit ik om eind van de dag een wandeling te maken langs het strand om met mijn schrijfboekje de zonsondergang te bewonderen. Ik vind vrij snel een metgezel, een Jamaicaan, die interesse toont in mijn schrift en mijn leven. We raken aan de praat, vertellen elkaar hoe we over de wereld denken en leer hier de echte Jamaicaan kennen. Het is een volk met zoveel liefde, dat zich om een bijzondere manier verbonden voelt met mens en natuur. Iedereen is gelijk, liefde overwint en als we allen van elkaar houden dan leven we voor altijd. In mijn reis heb ik veel gesproken met Jamaicanen, het is een prachtig en eerlijk volk, dat zoveel liefde kent. Het was een bijzondere trip met veel wijsheden en reflectie op mijn Westerse leven.

Deel deze pagina: