Wenen in één dag

Reisdagboek , Larissa Bruin

Wenen in één dag

Voor één dagje in een andere stad vertoeven? Daar zeg ik geen nee tegen! Met meer dan 15 reisjes op mijn kerfstok in het afgelopen jaar, kan ik mezelf inmiddels toch wel een vervend reiziger noemen. Vervend, maar ook een beetje verwend. Tijdens mijn laatste avontuur mocht ik met TUI mee naar het romantische Wenen. Ik had al veel moois gehoord over de stad en wetende dat er op het moment kerstmarktjes zouden zijn, was ik extra enthousiast. 

De dag begon vroeg met een bijeenkomst om 06.00 uur bij de vertrekhal op Schiphol. Hier stond een als Sissi verklede jongedame klaar om ons te begroeten en de TUI medewerkers wezen ons vriendelijk de weg naar de incheckbalie. 

Eenmaal op weg naar de gate waren we nog altijd moe van de korte nacht, maar bovenal enthousiast. Prachtige paleizen en indrukwekkende standbeelden staarden ons aan vanaf de TUI reisgids die we mee hadden gekregen. Hierin vonden we alle informatie die we nodig hadden en bovendien waren we in het bezit van een Vienna pas waarmee we de gehele dag gratis en gemakkelijk konden reizen.

Eenmaal in Wenen, namen we de bus naar het stadshart waar we een korte sightseeing tour kregen langs de voornaamste bezienswaardigheden en attracties. Een gids vertelde ons over de grote variëteit aan gebouwen en trekpleisters van Wenen. Van de oudste dierentuin van de wereld tot het reuzenrad en van de opera tot de Donau. Met meer dan 100 musea en bezienswaardigheden, kent Wenen een rijke geschiedenis aan cultuur dus we keken onze ogen uit.

Na de tour was het tijd voor een typisch Weense versnapering, en wel de Sachertorte, een chocoladetaart die lang niet zo machtig is als hij eruit ziet. Met een kopje koffie erbij bespraken Lily en ik waar we daarna naartoe zouden gaan. Beiden waren we het erover eens dat we het Schönbrunn paleis absoluut niet wilden missen, om ons vervolgens aan de bekendste kerstmarkt van de stad te wagen.

Het Schönbrunn ligt iets buiten het stadshart, maar is met name een bezoek waard voor de liefhebber van architectuur en landschappen. Het paleis is perfect symmetrisch opgebouwd en de tuinen zouden met name in de zomer heel indrukwekkend moeten zijn. Met de camera in de hand kun je je geluk niet op, of je nu buiten het paleis de monumentale trappen betreed of binnen rond dwaalt in de majestueuze vertrekken. Lily en ik waren er wel even zoet, maar konden er niet te lang bij stil staan, want er was nog zoveel moois te zien!

Onderweg terug naar het centrum probeerden Lily en ik de kastanjes die op het plein voor het Schönbrunn werden verkocht. Weer zo’n absolute aanrader om in de sferen van het koude, maar gezellige Oosten te blijven.

Nog veel gezelliger waren de kerstmarkten. Wij bezochten er eentje tussen het Burgtheater en het neogotische Stadhuis. De lichtjes, de glühwein en de als mini-huisjes opgebouwde marktstandjes komen de kerstsfeer absoluut ten goede. Een kerstboompje of decoratie sleep je niet zomaar mee, maar we konden het niet laten om een kerst mok (gevuld met warme chocolademelk) en wat andere souvenirs toe te eigenen.

Aan het einde van de avond zagen we ook de Spaanse paardrijdschool en de Hofburg. Helaas was het al laat en hebben wij het Sissi museum en de schatkamer die je daar binnen kunt vinden, moeten missen, maar ik geloof dat die het zeker waard zijn nog eens voor terug te komen. En dat geldt ook voor alle andere prachtige gebouwen die Wenen tot een pittoreske stad maken.

Ik heb een geweldige dag gehad met en hoop dat jullie daar ook een idee van hebben mogen krijgen door deze blog. Zo niet, dan loont het zeker om Wenen zelf te verkennen en je te laten betoveren door deze magische stad…

Deel deze pagina: